Kyckling Svecia på Storön
Vi hade bestämt oss ör att åka ut med lillbåten över natten. Fredagen bjöd på strålande sol och Marie åkte från jobbet vid 14.30-tiden. Jag hade packat allt och när min lilla fru väl kom hem så bar det av omedelbart.
Typiskt nog så mulnade det på direkt och molnen hade tydligen bestämt sig för att slå oss följe denna dag. Vi puttrade förbi Vaxholm och ut genom Stegesund sen la vi oss direkt norrut på Storön i fint skydd från de sydliga vindarna.
Regnet duggade lätt, men det spelar oss ingen större roll då vi kan vara inomhus och mysa och laga mat. På kvällens meny stod följande:
Kyckling med Sveciaost, örtsmör och kokta primörer
2 portioner
300g kycklingfilé
1 dl riven Sveciaost
150g färskpotatis
150g morot
100g Sugarsnaps eller sockerärtor
2 klyftor vitlök
1/2 knippe bladpersilja
1 knippe salladslök
1 citron
50 g smör rumstempererat
2 tomater
1 rödlök
Balsamvinäger
Olivolja
Salt och peppar
ev lite cayennepeppar
En box Il Conte gjorde oss sällskap i det lilla båtköket denna gång.
Rör ihop smöret med finhackad persilja och zest från en tvättad citron. Låt stå i rumstemperatur.
Skär tomat och rödlök i tunna, tunna skivor. Ringla över 1,5 msk balsamvinäger och 1 msk olivolja. Salta och peppra och ställ svalt.
Vi använde kolgrill, men det går så klart även att göra i en grillpanna. Tänd grillen nu om det är den ni önska nyttja.
Pressa vitlök och blanda med 1 msk olivolja och salt och peppar. Pensla kycklingen med oljan, täck över den och låt den stå svalt.
Koka upp lättsaltat vatten och koka primörerna mjuka. Lägg kycklingen på grillen under tiden och grilla den klar. Grilla även salladslöken lätt. Förväll sugarsnaps i primörernas kokvatten i 30 sekunder.
Lägg upp primörerna och sugarsnaps på tallriken. Lägg kycklingen på toppen, klicka på örtsmöret och riv över Sveciaosten. Strö ev. över lite cayennepeppar och servera med den syrliga tomatsalladen.
Mmmmmm!!!!
//FZ
mat
Otroligt god och enkel mat! Med en formidabel och lättsam inställning.
frederik
Tack för den fina kommentaren. Inställning, inspiration och framförallt glädje levererar den godaste maten. Tack!