Peppā Sutēki

Underbara, underbara Japan! Vad heter pepparstek / pepper steak på japanska..?

Peppā Sutēki så klart… 🙂

Japansk pepparstek serveras inte som vi gör i Sverige så klart, men grunden är densamma. En fin skiva nötkött – i detta fall en löjligt fin Black Angus entrecôte från Uruguay. Rejält med peppar och en nypa salt. Konstigare än så är det inte…

Peppā Sutēki
4 portioner

4 skivor fin entrecôte
Grovmald svartpeppar
Flingsalt
4 äggulor
Perfekt nykokt basmatiris
Gurka
Böngroddar
Salladslök
Sesamolja
Japansk soja
Hellmann’s Mayo
Smör till stekning

Torka av köttet och låt ligga på ett stekbleck i rumstemp i 2 timmar. Se under tiden till att koka riset till perfektion.

Gör också en god sallad. Jag förvällde böngroddar (låt svalna i kallvatten direkt) och blandade dem med fint skivad salladslök och strimlad gurka. Smaka upp med soja och sesamolja.

Blanda ihop 1 dl mayo med några stänk soja. Krämen ska inte bli rinnig, men man vill ändå ha tydlig smak av soja så var noga och smaka av tills ni är nöjda.

Dags att steka köttet? Hetta upp en riktigt bra stekpanna. Jag har en nitriding gjutjärnspanna – perfekt för kött. Ingen beläggning och bra på hög temp. Sätt spisen på ca 80% av max. Klicka i rejält med smör och låt fräsandet lugna sig innan köttet ska i. Krydda först med en rejäl dos svartpeppar och flingsalt på båda sidorna. Stek sen köttet genom att lägga det i pannan och låt ligga ostört i cirka 1,5 – 2 minuter innan du vänder. Stek ytterligare 2 minuter orört, lyft sen tillbaka på stekblecket och låt vila i 10 minuter.

(Stektiden beror så klart på tjockleken och önskad stektemp. Har ni en skiva som är cirka 1,5 cm så skulle jag säga 1 min, 30 sek per sida för rare. Enligt mig och japanerna ska köttet vara riktigt rare…)

Vid servering, ställ fram riset, groddsalladen och sojamayo. Skär köttet i tärningar och ringla över äggulorna.

Du kanske också gillar