Julgryta med Högrev & Lingon

Julmingel står för dörren och då bjuder jag på den godaste och juligaste grytan jag bara kan tänka mig. Älskar denna variant av långkok!

4 portioner

800 g högrev i stor härlig bit
2 gula fina lökar
2 klyftor vitlök
150 g trattkantareller
2 msk ärtsoja eller kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i 1 dl vatten
1,5 dl Trapistöl, Belgisk öl
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 dl lingon
1 kanelstång & 1 liten bit färsk, skalad ingefära
1/2 msk vardera av torkad timjan och körvel, mortlad
Smör & Mjöl
Salt & svartpeppar
Serveras med kokt potatis, rårörda lingon och en krispig rödkålssallad

Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett. Skär köttet i grytbitar. Lägg några matskedar mjöl, salt och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt. Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de vackert vitpudrade köttbitarna lätt. Lyft sedan ur köttet och klicka i ytterligare lite smör, sänk tempen något.

Skala och klyfta lök och skiva vitlökarna fint. Blondera all lök i grytan. Tillsätt soja, messmör, fond, vatten, Belgiskt öl, ingefära, kanelstång & de torkade örterna. Lägg tillbaka köttet, vänd varsamt runt och täck med lock. Låt sjuda på svag värme i ungefär 90 minuter.

Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde, svamp och lingon. Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter, men nu utan lock.

När grytan är klar, smaka av med salt och svartpeppar.

Grytan mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några timmar. Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan servering.

Merry första advent vänner!

Du kanske också gillar