Grillspett, grönsaker och sommarregn
Igår slet jag som ett djur på storbåten. Främre trärelingen byggdes klar och målades under långa svettiga arbetstimmar. Det värker i precis alla delar av kroppen och ryggen är väldigt solbränd. Inte vackert brun utan svidande röd.. 🙂
Vad passar bättre än grillat en kväll som denna tänkte vi. Marie tog en joggingrunda och jag fixade med maten. Precis när jag skulle tända grillen och öppna min tillhörande öl så öppnades himlen. Det kan regna rejält på sommaren.
Nåja det höll ju inte i sig så länge. Grillen tändes så småningom. Vilka underbara spett och grönsaker vi fick till.
Ett bra tips är att använda två parallella spett bredvid varandra till ett grillspett. Det blir då mycket lättare att vända spetten. (Kika på bilden så kanske det blir tydligare. Det är totalt tre grillspett som ligger på vår grill…)
Detta gjordes till oss två matglada:
Grillspett
2 tomater
2 rödlökar
3 chipolata (starka korvar)
2 kycklinglårfiléer
2 msk mortlad ekrökt svartpeppar
2 klyftor vitlök
2 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
1 lime
Gröp ur tomaterna och släng kärnorna. Skär båtar av tomaterna och rödlökarna.
Har du inte öppnat din öl än? Då är det dags nu. En Franziskaner Hefe-Weissbier (nr 1687) tycker jag ni borde testa om ni inte gjort det. Kyl den väl innan servering. Ca 8-10°C.
Dela kycklingfiléerna och korven i lagom stora bitar och varva allt på spett.
Mortla ekrökt svartpeppar (eller vanlig svartpeppar om ni inte har den rökta) tillsammans met salt och cayennepeppar. Pressa vitlök och blanda runt. Pressa 1 lime över spetten. Rubba in spetten med pepparblandningen och låt ligga svalt tills grillning.
Grillat grönt
2 majskolvar
1 knippe gullök
5 färskpotatisar
2 msk medelhavsolja
salt och peppar
Dela potatisen på hälften och förväll den i 5 minuter. Dela knipplöken på längden och pensla potatis, majs och lök med medelhavsolja eller en riktigt god olivolja. Salta och peppra lätt.
(medelhavsolja är en smaksatt olja som finns att köpa i välsorterade mataffärer)
Låt ligga svalt tills grilllning.
Kall sås med soltorkade tomater och lime
2 dl crème fraiche lätt
7 soltorkade tomater
1 lime
1 tsk socker
salt och peppar
Mixa soltorkade tomater med en stavmixer. Vänd ner crème fraiche, pressad lime, socker och mixa till en slät massa. Smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylen tills matklockan ringer.
Grilla gott vänner! Nu ska jag och Marie ut i skärgården! 🙂
//FZ