Ugnsbakad rödtunga i skärgården

Lillbåten i skärgården

Titta vilken vacker bild tagen hemma hos min far ute på Bastuholmen. Till höger på bilden ligger min och Maries lillbåt och fars fina båt till vänster.

Stora delar av min uppväxt skedde just här, så ni kanske förstår min förkärlek till skärgården.

Pappa ska ha middag för lite folk snart och då frågade han mig om lite tips på fiskrätter. Här kommer ett mycket fint förslag hämtat ur den suveräna boken Det Italienska Köket.

Triglie Al Forno (Ugnsbakad rödtunga)

Obs. 10 portioner

1,5 kg rödtungsfilé (el. bergtungs- eller sjötungsfiléer)
4 citroner
1 kruka färsk salvia
2 dl olivolja
180 g mild parmaskinka
1 dl ströbröd
1 knippe persilja
Serveras med kokt färskpotatis och en krispig sallad

1. Salta och peppra filéerna. Droppa lite citronsaft på varje filé, lägg på 2 salviablad och rulla ihop. Lägg alla fiskfiléerna bredvid varandra i en form.

2. Vispa ihop 0,8 dl olivolja med 4 msk citronsaft, salt och peppar. Häll marinaden över fiskarna och låt stå övertäckta i kylen i 2 timmar.

3. Smörj en ugnssäker form med resten av olivoljan och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°C. Skär skinkan på längden i 2 cm breda strimlor.

4. Ta upp fiskarna ur marinaden och låt dem rinna av. Spara marinaden dock. Lägg ut ströbrödet på ett fat och vänd fiskrullarna i det. Linda skinkstrimlorna om dem och lägg i den ugnssäkra formen. Fördela ytterligare ca 20 salviablad ovanpå och droppa över marinaden.

5. Baka 15 minuter i ugnen. Strö över finhackad persilja och servera direkt med en citronklyfta, kokt färskpotatis och en sallad.

Lycka till vänner!

//FZ

Du kanske också gillar