Torsk, beurre blanc & fänkålssallad

Varmrätten till vår bröllopsdagssupé blir riktigt fin tror jag nog, känner mig tämligen säker må jag säga.

TORSKRYGG MED SMÖRSÅS & FÄNKÅLSSALLAD
4 portioner

Torskrygg ca 150 g per person
1 fänkål
1/2 gurka
1 litet knippe dill
50 g räkor per person
600 g mjölig potatis
1 dl grädde
Smör
Citron
Rapsolja
Salt & svartpeppar

Saltrimma torskryggen genom att salta den lätt. Låt den ligga i 30 minuter i rumstemperatur och torka sedan av den med lite hushållspapper.

Koka under tiden skalad potatis. Låt ånga av och pressa sen med en potatispress. Vispa i grädde, smör salt och peppar. Vi vill ha en riktigt krämig puré här. Smaka av.

Skala räkorna. Blanda dem med lite citronsaft, fint skuren dill, finfint tärnad gurka och lövtunna hyvlade skivor av fänkål. Massera lätt in lite rapsolja, salt och peppar med fingertopparna.

Hetta upp smör i en stekpanna på ca 70% av spisens kapacitet, när det slutat fräsa lägg i fisken. Låt den ligga tills den släpper enkelt från stekpannan och har fått fin färg. Vänd och stek klart. Innertemperaturen ska ligga på ca 52°C.

Beurre blanc / Smörsås

2 små schalottenlökar
75 g smör, rumstempererat
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 msk pressad citron
2,5 dl grädde
Rapsolja
Fint salt

Skala och skär lökarna riktigt fint. Blondera i en stekpanna i lite rapsolja. Löken ska bara mjukna och bli glansig. Slå på vin och citronsaft och låt sjuda i 3 – 4 minuter. Tillsätt grädden och låt reducera till cirka hälften.

Vanligt är att sila bort löken, men jag tycker den är supergod så jag sparar den. Vill ni ha den klassiska släta såsen så ska ni sila den nu.

Skeda i smöret och låt smälta ner. Smaka av med salt.

Du kanske också gillar