Italiensk Fiskgryta

Massor av lök, fisk och zucchini – tomatig och härlig med en explosion av smak, finfin syra, fräschhet och sälta. Servera härligheten med en mjukt smaksatt aioli och ett nybakat bröd med smör o salt. Yes!

Italiensk Fiskgryta
4 portioner

1 gul lök
1 rödlök
1 morot
2 klyftor vitlök
1/2 zucchini
1/2 röd chilifrukt
1 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
600 g fisk (lax och torsk eller ngt liknande)
Oregano
1 tärning grönsaksbuljong
Vatten
Salladslök
Salt & svartpeppar
Olivolja & smör
Servera med aioli och bröd

Skala lök, morot och vitlök. Klyfta lökarna, slanta morötterna och finskiva vitlöksklyftorna. Kärna ur och finstrimla röd chili. Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Klicka sen i lite smör. Blondera lök, morot, vitlök och chili så allt blir glansigt, utan att det tar färg.

Slå på vinet och låt fräsa till rejält. Reducera bort 50% och vispa sen ner tomatpuré och grönsaksbuljongtärning. Häll på 4 dl vatten och blanda väl, koka upp. Slå då på krossade tomater, en nypa torkad oregano och lite salt och peppar. Blanda runt, koka upp, dra ner värmen till låg och täck med lock. Låt sjuda sakta under lock i 30 minuter.

Preppa under tiden fisken i lagom stora bitar. Dela zucchini på längden och sen i skivor.

Smaka av grytbasen med salt, peppar, kanske lite mer hetta? Mer syra? Det ska vara ganska hög syra och sälta som sen balanseras ut av aioli och bröd. Fisken och den sötare zucchinin kommer också att lugna ner smakerna en aning.

När det är 20 minuter kvar till servering, lägg i zucchinibitarna och fint skivad salladslök och täck återigen med lock så att det puttrar vidare. När det är 10 minuter kvar till service, koka upp grytan lite mer rejält, vänd ner alla fiskbitar och blanda varsamt så de inte går sönder, stäng av plattan helt och täck med lock. Låt dra i 10 minuter.

Serveras i djupa tallrikar med aioli och bröd.

Du kanske också gillar