Julsillar, Midvinterbrygd & tidernas duett
Här kommer tre av mina sillar. Det är enkelt och går snabbt. Inte direkt lyxlagat alltså, men med lite gott sällskap, en god pils och fin musik blir det riktigt, riktigt trevligt. 😉 .
I kockens glas: Mysingen Midvinterbrygd (nr 11381)
I kockens öra: David Bowie & Bing Crosby – The Little Drummer Boy
Smutta på denna dryck och njut av denna oslagbart fantastiska musikaliska konstilation… 😀
Inlagd Sill
1 burk inläggningssill
1 lagerblad
1 rödlök
10 kryddpepparkorn, krossade
1+2+3 lag (1 del ättikssprit, 2 delar socker, 3 delar vatten, koka ihop tills sockret lösts. Låt svalna)
Låt sillen rinna av, skär den i fina munsbitar, skala & skiva rödlöken och varva ingridienserna med lagerbladet på toppen. Slå över den kalla lagen och låt stå och dra i minst 2 dygn.
—
Rödbetssill
2 burkar matjessill (á 200g)
1 äpple
2 inlagda rödbetor
2 dl lätt crème fraiche
1 msk hackad schalottenlök
1 msk ättiksgurka
1 msk hackad gräslök
Låt sillen rinna av. Skala och kärna ur äpplet. Skär äpple och rödbetor i små tärningar. Blanda dessa med crème fraiche, lök, gurka och sill. Låt stå kallt. Strö över gräslök vid servering.
—
Min Senapssill
2 burkar matjessill (á 200g)
1 dl lätt crème fraiche
6 msk senap (Jag brukar bland dijon, grov & söt/stark)
1 tsk colemans senapspulver
1 msk hackad dill
2 st fint skivade salladslökar
1 tärnad kall, kokt potatis
1 tärnat hårdkokt ägg
Salt och peppar
Låt sillen rinna av och vänd sedan försiktigt ihop ingridienserna och smaka av. Ibland är det gott att skvätta i lite vitvinsvinäger. Testa vettja! 😉 Låt stå svalt i två dygn.
God sill på er gott folk!
//Frederik