Båtjul & Julgodis del 2

I helgen har det gjorts julssnask till den andra av många julfester i familjen Zälls närhet. Kylen är nu full av mat & godis som blev över efter lördagens julfirande som skedde med min familj här på skutan.

Godis som bjöds görs enligt nedan:
I kockens glas: Rémy Martin VSOP Fine Champagne (nr 70682)
I kockens öra: Frank Sinatra – Let it Snow

Snickers i folie

1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 msk ljus sirap
4 msk socker
1 näve hela salta jordnätter
100 g mörk choklad

Blanda samman smör, vetemjöl, sirap & socker. Låt koka ihop och sjuda i ca 5 minuter. Häll sedan ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna något.

Strö över jordnötter och tryck ned dem lätt i kolan.

Smält chokladen i vattenbad och häll över kolan & jordnötterna. Låt svalna i kylen i mist en timme. Skär i bitar och rulla in i folie eller bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop.

Marsipan & nougatstubbe

1 dubbelnougat
50 g marsipan
50 g mörk choklad

Ta bort pappret på dubbelnougaten. Skär till och forma marsipanen så att den får samma form och storlek som nougaten.

Smält choklad och häll försiktigt över nougat- & marsipanbiten. Se till att både topp & sidor täcks av choklad. Låt stå svalt och skiva precis vid servering.

Cognacsmarsipanbollar

100 g marsipan
50 g mörk choklad
2 droppar röd karamellfärg
1 stänk cognac

Låt marsipanen få rumstemperatur. Blanda sedan ner karamellfärg med en gafgel och vänd noggrant runt.

Smaksätt marsipanen med cognac eller armangac efter sak och tycke.

Smält chokladen i vatten bad. Forma under tiden små bollar av marsipanen som sedan rullas i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylen.

Vit chokladtryffel med pepparmint

200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Koka upp grädden och låt koka i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och smält den hackade vita chokladen i grädden. Droppa ner pepparmint och vänd varsamt runt någon minut och låt sedan smeten vila i 30 minuter.

Rör sedan smeten blank med en träslev och täck över med plastfolie. Låt smeten stelna i kylen över natten.

Blanda florsocker & vaniljsocker på ett fat. Forma den stelnade chokladsmeten till ca 20-30 st runda små tryfflar med hjälp av en tesked och handflatorna. Rulla dem i flor- och vaniljsockret och lägg dem sedan på ett fat i kylen till servering.

Granen kläddes & paket lades därunder. Vi dukade långbord i kajutan och alla fick gott om plats för god mat & dryck. Allt förutom ost & prinskorv var hemlagat och smakade så klart fantastiskt bra.

God lill-julafton på er gott folk. (Om den innfaller hos er.. 🙂 )

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. millan

    Hej Frederik!
    Jag har med glädje varit ofta på din ”blogg” och läst dina goda recept!
    Lycka till me din kokbok som kommer 2009!
    GOD JUL O GOTT NYTT ÅR!
    julkramar
    /Millan 🙂

  2. frederik

    Hej Millan,
    Jätte-tack för din fina kommentar. God Jul & Gott Nytt År! 😀

    //F

  3. Susanna B.

    Hej Frederik,
    Jag är så sen med julen i år…har inte bakat något än. Men, ikväll tar jag fram mandelmassa. Jag brukar stoppa rom-doppade russin i mandelmassa och sen rulla dem i smält choklad. Eftersom jag älskar mint måste jag hitta på något med krossade polkagrisar och choklad. Kanske testar jag med pretzel kringlor som jag doppar i choklad och sen i krossade polkagrisar? Ditt recept på hemgjord Snickers ser farligt gott ut!

  4. frederik

    Bättre sent än aldrig… 😉 Fina tips. Jag ska göra lite mer sill och godis under morgondagen, men sen får det vara nog. God jul!

    //F

  5. frederik

    God Jul själv Mattias! God jul till er alla!

    //F