Båtjul & Julgodis del 2
I helgen har det gjorts julssnask till den andra av många julfester i familjen Zälls närhet. Kylen är nu full av mat & godis som blev över efter lördagens julfirande som skedde med min familj här på skutan.
Godis som bjöds görs enligt nedan:
I kockens glas: Rémy Martin VSOP Fine Champagne (nr 70682)
I kockens öra: Frank Sinatra – Let it Snow
Snickers i folie
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 msk ljus sirap
4 msk socker
1 näve hela salta jordnätter
100 g mörk choklad
Blanda samman smör, vetemjöl, sirap & socker. Låt koka ihop och sjuda i ca 5 minuter. Häll sedan ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Strö över jordnötter och tryck ned dem lätt i kolan.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kolan & jordnötterna. Låt svalna i kylen i mist en timme. Skär i bitar och rulla in i folie eller bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop.
—
Marsipan & nougatstubbe
1 dubbelnougat
50 g marsipan
50 g mörk choklad
Ta bort pappret på dubbelnougaten. Skär till och forma marsipanen så att den får samma form och storlek som nougaten.
Smält choklad och häll försiktigt över nougat- & marsipanbiten. Se till att både topp & sidor täcks av choklad. Låt stå svalt och skiva precis vid servering.
—
Cognacsmarsipanbollar
100 g marsipan
50 g mörk choklad
2 droppar röd karamellfärg
1 stänk cognac
Låt marsipanen få rumstemperatur. Blanda sedan ner karamellfärg med en gafgel och vänd noggrant runt.
Smaksätt marsipanen med cognac eller armangac efter sak och tycke.
Smält chokladen i vatten bad. Forma under tiden små bollar av marsipanen som sedan rullas i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylen.
—
Vit chokladtryffel med pepparmint
200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Koka upp grädden och låt koka i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och smält den hackade vita chokladen i grädden. Droppa ner pepparmint och vänd varsamt runt någon minut och låt sedan smeten vila i 30 minuter.
Rör sedan smeten blank med en träslev och täck över med plastfolie. Låt smeten stelna i kylen över natten.
Blanda florsocker & vaniljsocker på ett fat. Forma den stelnade chokladsmeten till ca 20-30 st runda små tryfflar med hjälp av en tesked och handflatorna. Rulla dem i flor- och vaniljsockret och lägg dem sedan på ett fat i kylen till servering.
—
Granen kläddes & paket lades därunder. Vi dukade långbord i kajutan och alla fick gott om plats för god mat & dryck. Allt förutom ost & prinskorv var hemlagat och smakade så klart fantastiskt bra.
God lill-julafton på er gott folk. (Om den innfaller hos er.. 🙂 )
//Frederik
millan
Hej Frederik!
Jag har med glädje varit ofta på din ”blogg” och läst dina goda recept!
Lycka till me din kokbok som kommer 2009!
GOD JUL O GOTT NYTT ÅR!
julkramar
/Millan 🙂
frederik
Hej Millan,
Jätte-tack för din fina kommentar. God Jul & Gott Nytt År! 😀
//F
Susanna B.
Hej Frederik,
Jag är så sen med julen i år…har inte bakat något än. Men, ikväll tar jag fram mandelmassa. Jag brukar stoppa rom-doppade russin i mandelmassa och sen rulla dem i smält choklad. Eftersom jag älskar mint måste jag hitta på något med krossade polkagrisar och choklad. Kanske testar jag med pretzel kringlor som jag doppar i choklad och sen i krossade polkagrisar? Ditt recept på hemgjord Snickers ser farligt gott ut!
frederik
Bättre sent än aldrig… 😉 Fina tips. Jag ska göra lite mer sill och godis under morgondagen, men sen får det vara nog. God jul!
//F
Mattias
God Jul!
frederik
God Jul själv Mattias! God jul till er alla!
//F