Grillad pastramilax med sommarprimörer och limekräm
Nu har jag återvänt hem från Sundsvall där vi hade vår enda spelning i Sverige under sommaren. Finfina bilder från konserten finns här. Tyckte det kändes bra. Ett extra stort tack till de tappra fans som trotsade det kraftiga ösregn vi fick tampas med. 🙂
Nu till matbloggandet…
Denna lax har min mor tipsat mig om och jag vet inte riktigt var hon hittat receptet, men fantastiskt är det i alla fall.
2 portioner
400 g laxsida
4 msk muscovadosocker
2 msk salt
1,5 tsk hel vitpeppar
1,5 tsk hel svartpeppar
1,5 tsk hel grönpeppar
1,5 tsk hel rosépeppar
1,5 tsk chilipulver
1,5 tsk korianderfrö
500g Sommarprimörer efter smak och tycke (morot, knipplök, palsternacka, sparris osv)
2 dl turkisk matyoghurt
1 lime
1 msk Dijon
Olivolja
Salt och peppar
Dra loss skinnet från laxen. Putsa den fri från eventuellt brunt kött. Blanda muscovado och 2 msk salt och rubba in laxen i mixen. Täck över och låt stå svalt i ca 6 timmar.
När det börjar närma sig matlagning så tycker jag det är på tiden för en Kronenbourg 1664. Kyl den väl och drick från flaskan. Smaken är klockren för kvällens grillmys. När allt är så trevligt kan ni ju passa på att tända grillen också.
Förväll primörerna i lättsaltat vatten så att de är nästan klara. Ringla över olivolja och strö över salt och lite nymald svartpeppar.
Tvätta och zesta 1 lime. Vänd ner zesten i matyoghurten och pressa hela limen i densamma. Rör ner dijon och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen tills servering.
Mortla all hel peppar med chilipulver och korianderfrön. Torka laxen från vätska och överflödigt socker. Rubba laxen väl i den heta pepparmixen.
Grilla laxen indirekt dvs lägg den inte direkt över utan på sidan av glöden. Den skall inte grillas till genomstekt utan skall ha kvar lite rosa mjukhet i mitten. Det tar inte speciellt lång tid.
Grilla även primörerna. Dessa grillas bäst direkt över glöden så att man får fin grillyta.
Dela laxbiten i två fina filéer och servera genast med de grillade sommarprimörerna och den syrliga limekrämen. Ojojoj… Overkligt gott! 🙂
//FZ