Citronbrässerad hajmal med ugnsbakade coctailtomater
Vi fick då äntligen vår efterlängtade lugna torsdag. Marie tog en tur i joggingspåret medan jag fixade i köket. En riktigt lyxlagad rätt blev det. Bläddrade igenom ett gäng fina kokböcker för inspiration och fann i ’Fredriks Fiskar’ vad jag sökte.
Här kommer en Citronbrässerad hajmal med ugnsbakade coctailtomater inspirerad av ett recept från Fredrik Eriksson.
4 portioner
3 hajmalfiléer
2 palsternackor
1 sötpotatis
2 morötter
3 salladslökar
1 fänkål
3 klyftor vitlök
1 citron, zest & saft
3 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt, vitt vin
1 näve färsk oregano
1 lagerblad
3 msk olivolja
Salt & peppar
1 ask ekologiska coctailtomater
1 hel vitlök
2 msk olivolja
1 näve färsk oregano
1 msk flingsalt
Svartpeppar
1 msk strösocker
Sätt ugnen på 125°C och avnjut ett glas Åkesson. Funkar utmärkt i både glaset och i maten en dag som denna!
Dela alla coctailtomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Skär, bryt & krossa en hel vitlök med skal. Blanda med tomaterna tillsammans med olivolja, hackad oregano, flingsalt, svartpeppar och strösocker. Baka i ugnen i ca 1 timme.
Skala och skär ner sötpotatis, morötter och palsternacka. Tvätta, ansa och skiva fänkålen. Skär tunna skivor av vitlöksklyftorna & salladslökarna. Fräs allt i en stor gjutjärnsgryta i olivoljan i 3-4 minuter.
Slå på het grönsaksbuljong, vitt vin och pressad citron. Blanda även ner zest från den tvättade citronen, hackad oregano, salt & peppar. Blanda väl. Lägg i lagerbladet och låt koka under lock i ca 15 minuter tills grönsakerna är nästan klara.
Skär fisken i stora bitar och salta. Lägg försiktigt ovanpå grönsakerna i grytan och se till att de precis täcks av vätska. Lägg på locket igen och låt stå i 5 minuter på en avstängd platta.
Lyft ur tomaterna ur ugnsformen och lägg ovanpå fiskgrytan. Garnera med färsk oregano. Ställ fram hela grytan som serveras med en frasig baguette & ett glas vitt en citrondoftande torsdag.
//FZ