Tomato chowder
Vilken underbar helg. I fredags åkte jag och två vänner genom Djurgårdskanalen med lillbåten. Vi kastade ankar nedanför Ulla Winbladh och jag lagade en vitlöksdoftande pasta med räkor till allas stora glädje men lite senare åkte jag på en rejäl förlust i sällskapsspelet Retro. Trots förslusten blev det en riktigt skön fredagkväll på båten. 🙂
Lördagen blev inte sämre. Jag och Marie tog båten och puttrade igenom Strömma Kanal. Jag glömde iof stekpanna och kastrull hemma så någon mat blev det inte, men en sådan tripp är ändå oslagbar.
Kvällen blev sansad framför Schlagerfestivalen. Eskobar deltog i Linköpings delfinal, men som bekant blev det fru Pirelli som fick axla ansvaret.
Till middag blev det en Tomato chowder med grillad sparris. Inte illa!
(Info om chowder)
4 portioner
3 mogna tomater
2 dl risoni
1 gul lök
1 schallottenlök
1 morot
1 palsternacka
2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
1 röd chili
2 dl créme fraiche
1 dl torrt, vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1/2 dl hackad, färsk oregano
2 msk olivolja
Salt och peppar
Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i kokande vatten. Låt dem svalna något och skala dem sedan. Hacka dem grovt och blanda med tomatpurén.
Hacka all lök och chilin och blondera i oljan i en stor kastrull. Låt gå i ca 5- minuter utan att det tar färg. Tillsätt riven morot och palsternacka. Låt fräsa försiktigt i ytterligare 5 minuter.
Blanda ner tomathacket med tomatopurén. Fräs några minuter och häll sedan på grönsaksbuljongen, vinet samt hackad oregano. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Koka under tiden risonin enligt instruktionerna på förpackningen. Slå bort vattnet och håll risonin varm.
När soppan kokat klart mixa den slät i en matberedare eller med en stavmixer. Ge chowdern ett uppkok och häll i den färdigkokta risonin. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.
Klicka i créme fraiche och marmorera varsamt. Servera med grillad sparris och ett nybakat lantbröd. En Santagostino gjorde oss sällskap och det var ett ytterst trevligt sällskap vill jag lova! 🙂
//FZ