Sill och potatis

Sill och potatis

Visst, jag vet att det inte är lyxlagat, men jag lovar att det är lyx för själen.

Sommarbris och sol i ögonen. Vi dukade upp en liten silllunch i styrhytten och njöt av dessa underabara smaker. Sött, salt och surt som är de klassiska smakerna i en ultimat kombination.

En kall Carlsberg och midsommarsill var en ny variant för min del. Mycket gott måste jag säga. Annars är jag så klart en sån som vill göra alla sillinläggningar själv. Här kommer ett delikat tips;

Aalborgssill med fänkål

400g urvattnad inläggningssill
3 cl Aalborgs Akvavit
1 fänkål
1 rödlök
1 morot
2 dl 12% ättiksprit
5 dl strösocker
6 dl vatten
2 lagerblad
8 vitpepparkorn

Skölj och torka av sillen.Skär den i lagom stora munsbitar. Ansa och skiva fänkålen. Skär löken i tunna skivor och moroten i bitar.

Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i grönsaker, lagerblad och vitpepparkornen. Låt sjuda i ca 15 minuter.

Låt lagen svalna. Rör sedan ner Aalborgs Akvavit och sist i med sillen. Låt dra i minst 1 dygn i kylen innan servering.

Givetvis är det passande med en Aalborg i nubbeglaset och helst en Nils Oscar Pils i det lite större glaset bredvid. Kanske lite Evert Taube och lyckan är gjord!

//FZ

Du kanske också gillar