Risotto med ärtor och pancetta

Risotto

Har ni haft en trevlig helg kära vänner? Själv har jag varit på min kusins svensexa i Malmö dvs jag har inte vilat direkt… 🙂

Efter en tidig morgon på tåget till Malmö blev det champagnefrukost i slottsparken, lite bollkickande, dans, bastuflotte och en utsökt middag. Lagom hårt festande hela långa dagen och mycket skratt. Tidiga tåget hem igen till Stockholm där man möttes av ett regnoväder liknande Thors ilska. Ojojoj så det dundrade och mullrade här hemma.

Kolla så klart in på min andra blogg som denna vecka pluggar på inom ämnet Sushi. En annan risrätt som alltid sitter som en smäck är ju risotton. Här kommer ett gott vardagsrecept.

Risotto med ärtor & pancetta

4 portioner

Arborioris till er alla fyra
100 g pancetta el fint bacon
200 g frysa gröna ärtor
5 – 6 dl oxbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 liten bunt färsk persilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454)
I kockens öra: Mark Knopfler – So Far From The Clyde

Börja med att koka upp er buljong med ärtorna i. Skär pancettan i små, små bitar.

Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Låt även pancettabitarna njuta lökens sällskap i pannan. Tillsätt sedan vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.

Späd sedan med buljong(och ärtor), ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…

Hacka persiljan fint, strö den över risotton och vänd runt.

Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att riva ner parmesanosten.

Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar.

Buon Appetito!

/Frederik

Du kanske också gillar