Västerbotten- och parmesanpaj

paj med västerbotten och parmesan

Ytterligare ett underbart tillskott på buffébordet är denna ljuvliga ostpaj. Svärmor fick den på sin födelsedagsbuffé då jag tyckte att hennes västerbottniska rötter skulle hyllas.

Västerbotten- och parmesanpaj med sparris, ägg och tomat

1 form

1 rulle smördeg med tomatsmak
2 ägg (ett hårdkokt och ett lätt vispat)
1 dl riven parmesan
1 dl riven västerbottenost
1 dl matlagningsgrädde 15%
3 msk mjöl
2 msk margarin
3 dl grönsaksbuljong
2 tomater
1 knippe sparris
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C.

Kavla ut degen något. Tryck ut den i en smord form, vik över kanterna och nagga botten. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Slå på buljong och grädde, lite i taget och under konstant omrörning. Låt sjuda i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Häll oststuvningen i pajskalet.

Bryt av den nedersta delen på sparrisen och förväll den i lättsaltat sjudande vatten i ca 5 minuter.

Skiva tomat och det hårdkokta, kalla ägget. Garnera ostpajen med sparris, skivad tomat och skivat ägg. Låt svalna och servera utomhus med ett glas Tcherga en solig sommardag.

Baserat på ett recept från tidningen Vår bästa mat.

Låt smaka kära vänner!

//FZ

Du kanske också gillar