Chilimarinerad fläskfilé på bryggan

Chilimarinerad fläskfilé

Jag fortsätter på min serie i buffémat. Denna rätt är en riktigt underbar, smakrik fläskfilétallrik med härlig kombination av sött, syrligt och salt.

Jag har baserad härligheten på ett recept från tidningen Vår bästa mat. Där användes oxfilé, men jag tycker det fungerar utmärkt med fläskfilé.

1 stort, stort fat

500 g fläskfilé
1 dl ostronssås
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 tsk citronzest
1 röd chili
1 msk riven ingefära

200 g gröna ärtor
300 g färska champinjoner
2 rödlökar
2 tsk socker
1/2 pressad citron
200 g ruccola
1 ask coctailtomater
100 g fetaost
1 knippe gräslök

Ett glas, en Stout från Slottskällan, en kväll innan en buffébjudning. Låt börja…

Skär köttet i fina strimlor. Blanda samman ostronsås, olivolja, vinäger, citronzest, urkärnad finhackad chili, inhackad schalottenlök, riven ingefära och pressad vitlök.

Lägg köttet i en fryspåse, häll marinaden över och blanda väl. Lägg i kylen över natten. Sippa lugnt vidare på din stout och tänk på hur gott livet är en dag som denna.
Vänd runt påsen några gånger i kylen.

2 timmar innan bjudning… (Hoppas du köpte en stout till idag också 🙂 )

Koka ärtorna enligt anvisningar på förpackningen. Ansa, skiva svampen och fräs den till perfektion i lite smör.

Skala och skär fina skivor av rödlöken. Blondera den i lite smör tills den är mjuk och glansig. Strö över socker och pressad citron. Låt fräsa 1-2 minuter.

Lägg upp ruccola på ett stort fat. Lägg på ärtor, tomater, schalottenlök och svamp.

Fräs köttet med marinaden på hög värme i ca 6-7 minuter. Lägg över på ett fat och låt svalna.

När köttet svalnat, lägg det på salladsbädden. Toppa med den vackra rödlöken och strö över tärnad fetaost. Klipp över gräslöken. Så där ja!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. Anna-Carin

    Oj det där såg ju inte helt fel ut. Hur lång tid tar det o göra?

  2. frederik

    Hej Anna-Carin,

    Förbered köttet som sagt kvällen innan. Att sedan sammaställa tallriken tar ungefär 30-40 minuter arbetstid och ytterligare 30 minuter eftersom köttet ska svalna innan servering…

    Hej hej
    //F