Torsk i ugn

Skrei - finaste torsken

Torsk..? Torsk de luxe kanske? Ja visst.!!! Skrei är det som gäller idag.

Skrei kallas fisken som är just den lyxigaste och finaste versionen av torsk. Hur skiljer sig skrei från vanlig torsk då? ”Skrei är en lekmogen torsk i sina bästa år. Den simmar över stora havsområden och lever större delen av sitt liv i fritt vatten till skillnad från den stationära torsken som lever i ett mindre område … Den tillhör den norsk-arktiska stammen. När torsken blir könsmogen går den ner till norska kusten för att leka. Då blir torsken en skrei.”

Skrei har fått grönt ljus från WWF, har ett spårbart ursprung, är miljöcertifierat av MSC & KRAV. Alltså, kör i vind! 🙂

Jag jobbar för fullt med min kommande bok och skulle tillaga en klassisk variant på rödtunga, men gick istället loss på denna makalöst fina fisk som bjuder på lite fastare och vitare kött än den ”vanliga” torsken och både jag och min älskade fru var riktigt imponerade. Fantastiskt gott var det. Fiskköttet lyfter på ett helt annat sätt än vad man har vant sig vid. Testa denna fisk om ni har möjlighet!

Skrei med Smetana och räkor
Pressad potatis

4 portioner

800 g Skreifilé
3 dl smetana (alt. hälften gräddfil, hälften crème fraiche)
½ msk fiskfond
1 msk vetemjöl
400 g räkor med skal
3 stora vackra tomater
Salt & nymald vitpeppar
1 Citron
Bladpersilja
Serveras med pressad potatis

Sätt ugnen på 150°C.

Lägg fiskfiléerna bredvid varandra i botten av en smord ugnsfast form. Salta och peppra dem.

Vispa samman fiskfond och nästan all smetana i en bunke. Rör ut mjölet i resterande smetana. Se till att det inte blir några klumpar och vänd sen ner i bunken. Salta och peppra väl det hela och häll det sedan över fisken.

Skiva tomaterna och lägg ut dem i fiskfjällsmönster överst i formen. Låt formen stå i ugnen i cirka 60 minuter.

Skala under tiden räkorna.

Ta ut grytan, pressa över en halv citron och garnera med räkorna och lite finhackad persilja. Servera detta ljuvliga verk rykande hett med pressad potatis.

Du kanske också gillar

  1. Unna dig hållbart fiskad lyxtorsk i vår ~ Instruktören

    […] att prova denna delikatess; det låter onekligen gott när man läser om den till exempel här och […]