Potatis

Potatissoppa, frederik zäll, lyxlagat

Potatis – Kan man göra något gott med en sådan tro? Givetvis svarar väl de flesta på den frågan. Jag älskar verkligen potatis och idag är det just potatis som står i centrum för middagen. En mycket krämig och läcker potatissoppa med lite god parmesan, toppad med gräslök är helt otroligt gott och värmer när slasket utanför fönstret är så markant som det är…

Potatissoppa med parmesan

4 portioner

500 g potatis
1 liten morot
1 liten palsternacka
75 g rotselleri
1 purjolök (det vita)
1 vitlöksklyfta
1 stor, stor näve riven parmesan
2 dl crème fraiche
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 lagerblad
1 citron
Smör
Salt & svartpeppar
Tomatvinäger
Olivolja
Gräslök
I kockens glas: Fuller’s London Porter (nr 1634) 
I kockens öra: Dusty Springfield – Summer is over 

Eftersom jag tycker det är så mysigt att laga mat i lugn och ro så tycker jag vi gör som följer; Skala och dela potatisarna i mindre bitar. Lägg bitarna i en liten skål och fortsätt nu med purjolöken. Skölj den väl och skär den i små, små bitar. Likaså ska vitlöksklyftan finhackas efter att den skalats.

Fortsätt nu med palsternacka, morot och rotselleri. Skala och skär i småbitar och lägg i skålar likt ett matlagningsprogram på tv. Det ser ju så grymt gott ut och det är riktigt trevligt att se på alla fina godsaker.

Nu när allt är tvättat, skalat & uppskuret kan man väl vara värd en liten paus. Smutta lite på det goda i ölglaset. Denna porter är av hög klass vänner! Njut av tonerna i rummet. Dusty Springfield är stor glädje! Titels kanske inte passar i tiden, men låten är så galet bra!

Hetta upp lite smör i en tjockbottnad kastrull och blondera sedan alla skurna och hackade godsaker vi förberett. Tillsätt vatten, fond & lagerbladen och täck sedan med lock. Låt soppan koka upp och därefter puttra på svag värme i cirka 25 minuter eller tills potatisen känns klar.

När soppan kokat klart, lyft ur lagerbladen och mixa soppan slät antingen med en stavmixer eller i en matberedare. Jag gillar när soppan blir riktigt slät så jag föredrar att även passera den genom en finmaskig sil. Tillsätt sedan crème fraiche under varsamt rörande. Strö över fint skuren gräslök och pressa i en halv citron. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Koka varsamt upp soppan och vänd ner en härligt rejäl mängd med färskriven parmesan. Rör runt i några minuter så att osten får smälta.

Servera gärna soppan med ett nybakat bröd och lite färskost. Gott, gott!

Sist men inte minst … Jajamensan, Öl med mera-bloggen, Ctrl Alt Delete är en mycket god altbier! 🙂 Trevlig helg på er alla!

Du kanske också gillar