Sveriges bästa dessertbok, TV4 & Sill…
Ja, min senaste bok blev faktiskt utsedd till Sveriges bästa dessertbok 2010 av World Gourmand Cook Book Awards. Nu ska det tävlas i Paris i början på Mars om titeln Best in the world som jag tycker är ganska tung. 🙂
När vi ändå talar om Lyxlagat Sött & Gott så kan jag meddela att jag och min medförfattare Daniel Roos kommer att vara på TV4 Nyhetsmorgon i morgon, fredag och tillreda lite godsaker i rutan, missa inte det! 🙂
Sill är ju något av det absolut viktigaste på julbordet, i alla fall om du frågar mig. Idag kommer tre av mina klassiker som jag gör varje år. Det är enkelt och går snabbt. Inte direkt lyxlagat alltså, men med lite gott sällskap, en god pils och fin musik blir det riktigt, riktigt trevligt. .
Missa givetvis inte vinkunskapen på bokbloggen!
I kockens glas: Mysingen Midvinterbrygd (nr 11381)
I kockens öra: David Bowie & Bing Crosby – The Little Drummer Boy
Smutta på denna dryck och njut av denna oslagbart fantastiska musikaliska konstilation…
Inlagd Sill
1 burk inläggningssill
1 lagerblad
1 rödlök
10 kryddpepparkorn, krossade
1+2+3 lag (1 del ättikssprit, 2 delar socker, 3 delar vatten, koka ihop tills sockret lösts. Låt svalna)
Låt sillen rinna av, skär den i fina munsbitar, skala & skiva rödlöken och varva ingridienserna med lagerbladet på toppen. Slå över den kalla lagen och låt stå och dra i minst 2 dygn.
—
Rödbetssill
2 burkar matjessill (á 200g)
1 äpple
2 inlagda rödbetor
2 dl lätt crème fraiche
1 msk hackad schalottenlök
1 msk ättiksgurka
1 msk hackad gräslök
Låt sillen rinna av. Skala och kärna ur äpplet. Skär äpple och rödbetor i små tärningar. Blanda dessa med crème fraiche, lök, gurka och sill. Låt stå kallt. Strö över gräslök vid servering.
—
Min Senapssill
2 burkar matjessill (á 200g)
1 dl lätt crème fraiche
6 msk senap (Jag brukar bland dijon, grov & söt/stark)
1 tsk colemans senapspulver
1 msk hackad dill
2 st fint skivade salladslökar
1 tärnad kall, kokt potatis
1 tärnat hårdkokt ägg
Salt och peppar
Låt sillen rinna av och vänd sedan försiktigt ihop ingridienserna och smaka av. Ibland är det gott att skvätta i lite vitvinsvinäger. Testa vettja! Låt stå svalt i två dygn.
God sill på er gott folk!
//Frederik
Martina
Då får man säga grattis då 😉 och lycka till i Paris!