Glaserade revben på julbordet
Hej på er vänner,
Hoppas ni haft en finfin helg. Själv har jag haft det precis så hetsigt och vintrigt som man vill ha det inför julafton. I fredags var jag på TV4 och lagade upp lite gott från senaste boken Sött & Gott. Om ni vill så kan man kika på olika delar av programmet. En del>> — en annan del>> — ytterligare en del>>
I lördags gjorde jag ett riktigt finfint reportage för tidningen Äventyr ute vid Domarudden i Åkersberga. En trerätters ute i snön till 10 pers var både utmanande och grymt kul. Elvis och Marie var dessutom med och åkte pulka. Familjevinter! 🙂
I går var det ”lilla julafton” hemma hos min far med julbord och fina klappar. All tid däremellan har gått åt till att skotta. Herrejisses så mycket snö…
Har ni planerat ert julbord än? Här kommer ett lysande, underbart, overkligt, makalöst gott tips signerat herr Mannerström. Marie testlagade detta i fredags och med ett löjligt bra resultat! 🙂
Glaserade revben
1 kg kamben
3 msk olja
1 tsk mald ingefära
Salt & svartpeppar
Glaze:
1 dl Kikkoman soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk syltad ingefära
1 kanelstång
1 stjärnanis
4 msk honung
några stänk tabasco
salt & peppar
I kockens glas: Nils Oscar Kalasjulöl (nr 11300)
I kockens öra: Dean Martin – White Christmas
Sätt ugnen på 125°C.
Lägg kambenen i en långpanna och pensla dem runt om med oljan. Krydda med salt och peppar och mald ingefära.
Stöt kanelstången och stjärnanisen i en mortel eller mixa i en krydkvarn och blanda med övriga ingredienser till glazen.
Mixa med en stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Pensla köttet regelbundet med glazen under tillagningen. Kambenen är klara efter cirka 2 timmar eller när de lossnar lätt från benen.
Låt svalna och skär dem i bitar. Vänd kambenen i kvarvarande glaze. Värm dem innan servering.
—
Vi hade väldigt svårt att få tag på kamben till denna helg, men det vi till sist fick göra var att köpa tunna revben och be slaktarn skära dem likt kamben. Kanske inte exakt lika bra som kamben, men resultatet blev trots allt overkligt bra som sagt. Nu är ni alla mycket välkomna till bokbloggen för lite glädjande nostalgi!
foodelicious.se
Låter väldigt gott. Vi älskar revben i alla dess former :-). Jack Daniels marinad och apelsin-chilli marinad är våra favoriter men denna ska vi absolut testa. Ett plus att det är Mannerströms tips. Vi var och åt på hans restaurang Kometen i Göteborg i våras och det var fantastiskt god mat och hög klass.