Julens Rödkålssallad
God tisdag kära vänner,
Igår firade vi ytterligare en liten variant av ”lilla julafton” hemma i stugan. Mor och Gunnar var på plats och vi åt god mat, drack glögg och god julöl, fikade och bytte lite presenter. Eftersom mor och jag har precis samma intressen så är det alltid väldigt kul att både ge och få presenterna. Jag gav en stor jäskorg ett spel och en japansk animerad blu-ray film. Jag fick en prisvinnande Chablis, två italienska rödvin av den finare klassen och en flaska Remy Martin Cognac. Otrolig, otrolig glädje!!! 😀
Marie hade gjort en grymt god Janssons Frestelse och till den gjorde jag en sallad på rödkål, rödlök och äpplen som var mycket god. Receptet kommer från AlltOmMat.se… Obs, det som syns på bilden är bara det lilla som blev kvar. Detta är en ganska stor sallad som räcker gott och väl till 4 personer.
Julens Rödkålssallad
500 g rödkål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
salt & svartpeppar
2 äpplen
1,5 msk Grenadine (granatäppelextrakt)
2 rödlökar
2 msk 24% ättika
4 msk socker
6 msk vatten
I kockens glas: Ayinger Winter-Bock (nr 11319)
I kockens öra: Bobby Darin – If I were a carpenter
Finfin låt och ett kraftigt och bränt tysk julöl. En ganska annorlunda variant, men ändå finns de klassiska smakerna där, bara i en lite annan kombination och dosering av kryddorna. Pomerans, bränt kaffe, bränt gummi, kryddpeppar, humle och honung. Mycket gott!
Koka upp lagen till rödlöken. En klassisk 1-2-3-lag. Rör runt så att sockret blandas ut och dra kastrullen från värmen vid uppkok. Låt lagen svalna. Skala och skiva rödlökarna tunt. Lägg in dem i den kalla 1-2-3-lagen och låt dem dra i 60 minuter.
Hyvla rödkålen med en osthyvel för att få fina, långa, ganska tunna strimlor. Blanda vinegrätten (olja, vinäger, salt och peppar) i en skål och vänd därefter ner den strimlade rödkålen. Låt dra i 30 minuter.
Kärna ur äpplena och skär dem i små, små tärningar. Lägg dem i en separat bunke och häll på Grenadine. Vänd varsamt runt och låt dra i några minuter.
När de tre olika delarna till salladen är klara ska de blandas ihop i en stor salladsskål. (Häll bort så gott som all lag från rödlöken först.) Vänd runt så att det hela blandas till en stor, röd, vacker sallad. Låt nu hela salladen dra till dagen efter så har ni en av de godaste julsalladerna ni någonsin smakat! 🙂 God jul!
Nu är det nostalgitripp på bokbloggen!
//Frederik