Panna cotta med marinerad kronärtskocka

kronärtskockspannacotta

Idag tar vi oss återigen en titt på den italiendoftande buffé jag tillagade nyligen.

När det sista receptet från denna buffé är publicerat gör jag så klart en sammanställning av hela buffén så att ni enkelt kan inspireras och skapa egna bufféer.

Välkomna är ni som vanligt till bokbloggen som har kaffe på menyn denna vecka.

Panna cotta med marinerad kronärtskocka

ca 6 mindre portioner

250 g marinerad kronärtskocka
1,5 klyftor viltök
3 dl grädde
2 dl  vitt vin
1 rejäl näve nyriven parmesan
1,25 gelatinblad
1 stor mogen citron (saften)
Salt & nymald vitpeppar
I kockens glas: Villa Cavarena 2008 (nr 6299)
I kockens öra: Zucchero – Il Volo

Koka upp grädden och hälften av vinet tillsammans med kronärtskocksbitarna. (Spara sex stycken fina delar till garnityr) Skala och pressa i vitlöken. Rör runt och låt sjuda på låg värme i 8-9 minuter.

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.

Mixa godiset med en stavmixer och passera sedan genom en finmaskig sil. Använd baksidan på en sked för att verkligen pressa igenom det godaste av det goda. Häll tillbaka mixen i kastrullen och låt återigen sjuda på låg värme.

Tillsätt resten av vinet tillsammans med pressad citron, riven parmesan och några varv på pepparkvarnen. Smaka därefter av med salt.

Lyft upp gelatinet och krama varsamt ur vattnet. Lägg ner gelatinbladen i den varma smeten och rör runt tills de smält.

Häll upp smeten i sex portionsglas, stick ner de sparade bitarna kronärtskocka och ställ formarna i kylen.

Låt era fina panna cotta stå i kylen 6 timmar innan servering. Garnera med lite mald peppar och persilja om så önskas.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Jessica

    Du bör kanske komma ihåg att gelatin inte är vegetariskt nästa gång det är vegetarisk bjudning. Det kan bli en tråkig upptäckt för både värd och gäster.

  2. frederik

    Ja, jädrar, det har du helt rätt i. Tack för den påminnelsen.
    //Frederik

  3. Tomas

    Hej Frederik!
    Du flaggar ofta för marinerade körsbärstomater som finns på burk. Dessa finns ej att få tag i här hemma i Småland. Jag skall besöka Sthlm om ett par veckor. Var där kan jag finna dessa samt mycket annat gott? Tacksam för tips. Ha en fortsatt skön sensommar 🙂
    Tomas

  4. frederik

    Tjena Tomas,
    Ja, jag tjatar med glädje om dessa lättorkade tomater. De är så galet goda och äts till det mesta här hemma. 🙂 Det är företaget Matric som som har dem i sitt sortiment och jag tror de kan inhandlas på de flesta livsmedelsaffärer i Stockholm. Jag har själv handlat dem på Sabis, Fältöversten och på ett flertal stora Coop Forum butiker.
    God jaktlycka! 🙂
    //Frederik

  5. Tomas

    Hej F!

    Tack för tipset. Skall söka med ljus o lykta när jag besöker storstan och handla med mig lite smått o gott hem.

    Tomas 🙂