Grillad lax med äppel- och grapesallad

pepparlax

Hej på er glada vänner,

Jag har byggt brygga hela söndagen vilket gör att jag ligger med vansinnigt ond rygg och träningsvärk i armar och ben, men jag är vid gott mod ändå. Idag ska jag in till studion och lira lite med bandet. Grymt kul och inte lika slitsamt för ryggen, haha!

Klicka gärna in er på min bokblogg där jag idag presenterar en ny utvald ”veckans bok”, varmt välkomna!

Här kommer en riktig goding från bloggen. Njut av denna makalöst goda anrättning. Tjo!

Peppargrillad lax med äpple- & grapesallad

4 portioner

Laxen:
600 g laxsida i portionsbitar
2 msk peppar, röd-, vit- & svart
Tabasco
Salt
Olivolja
Salladen:
1 blodgrape
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
strösocker
salt & nymald svartpeppar
3 stjälkar blekselleri
1 äpple, Granny Smith
I kockens glas: Chablis Premier Cru Vaugiraut (nr 5794)
I kockens öra: Cornelis – Hönan Agda

Skölj av laxbitarna och torka dem med lite papper. Mortla pepparsorterna till ett ganska fint pulver och klappa in pepparmixen på laxbitarnas alla sidor. Droppa lite tabasco på varje bit om ni önskar extra hetta och strö över salt. Låt fisken dra under plastfilm i kylen. Nu är det dags för er att tända grillen och avnjuta ett glas chablis i solen. Vad som helst med Cornelis passar perfekt en dag som denna. Ni kan ju faktiskt fixa till salladen utomhus nu när solen värmer oss hjärtligt igen!

Tänd grillen, smutta på vinet och fixa till salladen. Skala grapefrukten och filéa genom att skära ut fruktköttet utan att få med hinnan runt varje klyfta. Spara filéerna till senare och krama ur resten av grapen. Ta vara på saften.

Blanda grape-, citronsaft och olivolja. Smaka av med socker, salt och peppar.

Vänd varsamt ner tunt skivat äpple, tunt skivad selleri, samt strimlade selleriblad. Vänd sist mycket försiktigt ned grapefiléerna och låt stå svalt tills servering.

Olja lätt laxbitarna och grilla dem på en het grill så att de får fin färg runt om, lägg dem sedan bredvid den direkta värmekällan och låt dem värmas klart. De ska finnas en liten, liten rosa kärna i laxen som inte är helt genomstekt, då är den perfekt.

Servera den bitande heta laxen med den friska, sötsyrliga salladen. Njutningsfylld fredag på er alla glada vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar