Grillar & tillbehör
God fredag kära vänner, solen skiner och livet, det underbara, blir ännu ett snäpp bättre! 😀
Om några timmar kommer Aftonbladet hem till mig igen för lite grillning. Entrecôte står på menyn… Idag har jag plockat några rader om grillar och tillbehör ur min bok Lyxlagat på grillen. Jag föreslår att ni låter er inspireras och grillar en ljuvligt god middag till er och er käresta i kväll. Glatt, gott folk!
Inte nog med det, författaren som skriver om Absinthe ”den gröna demonen” har idag skrivit ett långt och bra inlägg på bokbloggen som inte bör missas, klicka in er där nu vettja!
GRILLAR OCH TILLBEHÖR
Visst finns det en djungel av grillar och grilltillbehör. Man kan strula till det hur mycket som helst och man kan göra det väldigt enkelt för sig.
Jag gillar att blanda och ge. Hemma på skutan har jag en normalstor gasolgrill som fungerar alldeles utmärkt, nere på bryggan har vi en grilltunna för ved och på Lillbåten har vi alltid med oss en liten kolgrill för de goda middagarna i skärgårdens vackra rum.
Fördelar och nackdelar kan man väl alltid hitta, men alla olika grillar fyller en bra funktion. De grillar maten. Vissa rätter kräver grill med lock, detta går att fixa på en vanlig kolgrill med hjälp av två lager aluminiumfolie så med lite fantasi kan man laga precis vad som helst på vilken grill som helst.
De grillar som jag absolut inte råder er till att köpa är engångsgrillarna. De kan vara struliga att tända, de har en opålitlig brinntid och är jobbiga att hantera i största allmänhet. Köp då hellre en liten grillhink eller dylikt och ta med lite kol och tändvätska på utflykten. Varsamhet är en självklarhet och grillförbud uppstår ofta då sommaren är som hetast, glöm inte det.
Tillbehören då..?
Jo, jag gillar ju prylar… På bilden till höger syns de absolut viktigaste tillbehören för mig som grillare. En stektermometer, en bra grillspade, en grilltång och den fantastiska grillkorgen. På bilden syns även de coola minitermometrarna från Mingle som är riktigt bra då man gör fyra portionsbitar kött och gästerna önskar olika tillagningsgrader på sin bit. Dessutom är de otroligt fina tycker jag.
Satake-gafflarna i mitten är kanske en livsnödvändiga tillbehör, men de är bra och roliga att använda. Livsviktiga tillbehör är dock kockens knivar. Jag har ett set Porsche Type 301 som jag är oerhört nöjd med och oerhört stolt över. Det är mycket viktigt att hitta en kniv som känns rätt för just er. Vikt, balans och material känns olika i alla knivar så testa och känn efter själva.
Åter till grillkorgen på bilden. Just denna är inköpt på Clas Ohlson, men den finns säkerligen både här och där, runt hörnet och runt kröken. Jag gissar att jag betalade cirka 30-40 riksdaler för den och den är sanslöst bra. Man kan grilla grönsaker i den utan att riskera direkt fastbränning eller att saker trillar ned i grillen. Den är perfekt för att grilla fisk i som annars fastnar och går sönder mycket lätt. Den kan dessutom diskas i maskin. Ett måste!
Grillfolie är alltid bra att ha. Kan användas som lock eller som skydd underifrån så att inte potatisgratängen bränns vid. Jag har även en stekpanna i gjutjärn som jag bara kör på grillen. Det fungerar utmärkt då den ganska lätt hettas upp till en bra stektemperatur. Folk verkar inte alltid tänka på att man kan steka i en stekpanna på grillen, men det är klart att man kan. Vi kommer till det senare i boken.
En stålborste och en skrapa är givetvis också mycket viktigt att ha. Olja in grillgallret innan grillen tänds och torka lätt av det precis innan maten läggs på.
Sist, men långt ifrån minst – Ett förkläde, gärna med någon tokrolig BBQ-stil och grillvantar, gärna i form av ett glatt, platt grishuvud eller dylikt.
Våga garva kära läsare, nu lagar vi mat!