Caesarsallad med grillad struts

Caesar

Här kommer ytterligare ett recept ur Lyxlagat på grillen. Grilla, lev och njut – för tusan! 😀 Själv tillagade jag detta för bara några dagar sedan och det är en riktigt underbar sallad mina vänner.

Vad gör väl en Caesarsallad till en riktigt god måltid? Mitt svar är Dressingen. Det är allt för sällan som dressingen är tillräckligt smaksatt med ansjovis i min smak. När jag och min vän och kollega Örjan Westerlund chitchattade på Öl & Whiskymässan pratade vi om denna dressing och hans ansikte sken upp till ett stort smil när jag sa att jag tänkte göra ett eget recept på caesardressing med mycket smak av ansjovis. Jag är tydligen inte alltid ensam om mina tankar…

Caesarsallad med Grillad Strutsfilé

Cirka 4 portioner

Ca 600 g stutsfilé
800 g röd romansallad
1 pkt ostcrostini
1 pkt bacon
1 rejäl bit parmesan för hyvling
Salt och rosépeppar
Dressingen, den ljuva:
2 dl olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
2 stänk Worcestershire sauce
3 äggulor, rumstempererade
1 klyfta vitlök
2 dl riven paremsan
8 ansjovisfiléer
I kockens glas: Wolfberger Pinot Blanc D’Alsace (Import) – Frankrike
I kockens öra: Elton John – Rocket Man

Tänd grillen, sippa på en sval Pinot Blanc och njut er igenom en rymdresa med Elton John. Sommaren är här.

Börja med att skapa dressingen. Knäck äggen och separera gulor från vitor. Vitorna kan ni spara och göra maräng på, eller kanske äggvitekaka med krossad choklad. Mmm…

Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner olivoljan. Först droppvis sedan i en jämn tunn stråle. Elvisp fungerar utmärkt här.

Pressa sedan ner en klyfta vitlök och blanda runt. Tillsätt vinäger, worcestershire sauce, riven parmesan och finhackade ansjovisfiléer. Vispa hårt tills dressingen blir ganska slät. Personligen gillar jag när jag kan ana ansjovisbitarna, men vill ni inte ha det så så kan ni mixa dressingen slät. Låt stå svalt tills servering.

Knaperstek baconskivorna i en stekpanna direkt på grillen. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Ringla lite olivolja över strutsfilén. Peppra rikligt med rosépeppar och salta runt om. Grilla filén tills den är svagt rosa. Cirka 67°C innertemperatur.

Skölj och lägg upp hela blad romansallad på ett stort fat. Fortsätt med bacon, crostini och hyvlad parmesan. Skiva strutsfiléerna och lägg dem ovanpå hela härligheten. Ringla över dressingen och skratta er igenom denna makalöst underbara middag!

Du kanske också gillar