Grillad halloumi – tidernas macka

halloumi

Här har vi en magiskt fin förrätt eller varför inte en lätt sommarlunch. Jag tillredde den nyligen till ett reportage här hemma, men det ursprungliga receptet finner man i min senaste bok Lyxlagat på grillen.

Innan vi går till dagens recept vill jag tipsa om min bokblogg som denna vecka presenterar Nordiskt brännvinslexikon. Här har vi all info inför midsommarsnapsen. 🙂

Stor, stor njutning vänner. Vilka magiska färger och vilken underbar anrättning detta blev. Bilden talar för sig själv. Detta är som att måla en tavla där man har obegränsat med färg och penslar. Njut, laga, ät, lyxa & lev.

Halloumi- & Persikobaguette

4 stycken

4 vackra, krispiga baguetter
225 g halloumi
70 g machésallad
2 stora vackra tomater
1 rödlök
1 persika
1 röd chili
2 msk rödvinsvinäger
1 msk timjanshonung
1 rejäl näve citronmeliss
Olivolja
Flingsalt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Tcherga  Misket & Sauvignon Blanc (nr 2268) – Bulgarien
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit

Tänd grillen och avnjut en stund i lä med solen i ansiktet. Carla Bruni är en magiskt bra sångerska och låtskrivare. Njut!

Dela baguetterna i över- och underdel och skiva halloumin i 1/2 centimeter tjocka skivor. Pensla både bröd och halloumi med lite

olivolja och lägg dem på den heta grillen. Vänd efter någon minut detta glädjande kulinariska äventyr.

Givetvis ska grönsakerna sköljas väl. Skala och skiva rödlöken tunt och skiva tomaterna. Kärna ur persikan och skiva den fint.

Strimla citronmelissbladen och  kärna ur och finhacka chilin.  Blanda det hela med rödvinsvinäger, honung och 3 msk olivolja i en glasburk med lock. Skaka som en galning.

Montera er ljuvliga baguette. Bröd, maché, rödlök, tomat, grillad halloumi och persika. Ringla över rikligt med dressing och strö över flingsalt och nymald svartpeppar. Stor glädje kära vänner!

Du kanske också gillar