Apfelstrudel i form

apfel

Här kan man tala om att bilden inte är rättvis. Denna dessert som jag glömde ta en snygg bild på innan jag började krafsa omkring med min dessertsked är smått galet god. Helt sjukt gott till och med. I receptet nedan har jag skrivit om mina apfelstrudels som de egentligen ska göras dvs till frasiga cylindrar, men på bilden gjorde jag en variant där man gör strudeln i portionsformar istället. Det spelar ingen som helst roll hur man gör, gott blir det oavsett.

Ska ni använda portionsformar så tänk på att pensla dem invändigt med lite smält smör innan första lagret filodeg…

Kolla in länken här för att läsa på om midsommarsnapsen och det kompletta uppslagsverket över nordiskt brännvin. Otroligt kul och intressant läsning.

Visst kan man ju göra en egen deg till sina strudels, men idag har jag valt att använda mig av filodeg vilket ger en mycket frasig och god strudel. Vanligt är att även ha med russin och nötter i fyllningen, men det är inget jag föredrar. Gör fyllningen precis så läcker som ni själva önskar den. Godis!

Apfelstrudel med ingefärsglass
4 stycken
250 g filodeg
2 stora, fina äpplen
3 msk smör
1/2 msk kanel
1,5 msk flytande honung
1,5 msk farinsocker
2 msk citronsaft
1 pkt vaniljglass
Tänk på att ha en fuktig handduk till hands eftersom filodegen snabbt torkar och går sönder om de ligger öppna.
När ni väl sätter igång med strudlarna så måste allt rulla på i bra takt så den ack så viktiga njutningspausen kommer här. Nancy Sinatra med den magiska klassikern tillsammans med en alldeles ny och spännande stout från Sotholmen. Kombinationen är hur spännande som helst. Mmmmm…
Sätt ugnen på 200°C och påbörja myspysslandet.
Skölj äpplena och skär bort kärnhuset. Tärna de vackra godbitarna i centimeterstora bitar. Blanda äppelbitarna med honung, kanel, farinsocker och citronsaft.
Smält smöret. Ta fram en bakplåtspappersbeklädd plåt och lägg på ett ark filodeg. Pensla med smör och lägg därefter på ytterligare ett ark. Pensla igen och fortsätt ytterligare 3 gånger.
Lägg därefter en fjärdedel av äppelkompotten i mitten av fildogen och vik ihop det hela till en cylinderformad strudel. Jag brukar riva eller klippa bort överflödig deg, ni gör så klart som ni vill vänner.
Upprepa strudelskapandet tills ni har era fyra cylindrar och pensla dem sedan ytterligare en gång med lite smör innan skapelserna åker in i ugnen. Cirka 20-22 minuter i varmluftsugn blir nog bra. Ha lite koll på era godbitar. Täck över dem med lite ugnsfolie om det är risk för att de bränns vid.
Servera dem sedan rykande varma med den goda glassen.
Overkligt, läskigt god dessert kära vänner, njut, njut & njuuuuut. 🙂
//Frederik

Du kanske också gillar