Tomatrisotto med musslor och vitt vin

Tomatrisotto med musslor och vitt vin

”Risotto är en italiensk maträtt som är gjord huvudsakligen på ris. Den har uppstått i nordvästra Italien och det finns många lokala varianter på olika platser i landet. Man bör använda avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris. Risotton fungerar som en grund som man sedan kan smaksätta med allt från grönsaker, svamp, kött eller fisk och skaldjur. Vissa kockar anser att avorioris inte är ett riktigt risottoris. Kan användas till fisk eller kött, eller helt enkelt som en ensamrätt.”

Citat från Wikipedia.

Det viktigaste med en bra risotto är att den blir krämig utan att riset tappar sitt tuggmotstånd.

Här kommer en av mina många varianter;

Tomatrisotto med musslor och vitt vin

2 portioner

1 fänkål
1 burk musslor 250g
2 msk tomatpuré
2 schalottenlök
2 klyftor vitlök
2 portioner avorioris
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
5 dl vitt vin (2,5 dl till maten och 2,5 dl till kocken)
1 knippe körvel
2 krm cayennepeppar
salt
1 lime
olivolja

Det är inte säkert att all buljong kommer till användning. Det avgör du själv genom att välja hur krämig du vill ha den. Förbered 5 dl buljong så har du garanterat så att det räcker…

Koka upp vattnet med buljongtärningen och håll den varm. Under tiden vattnet kokar upp finns det utrymme för att förbereda resten av maten, men stressa inte för guds skull. Ta en sipp av vinet istället. Får jag föreslå en Fontana Candida Frascati?

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Ansa och skär fänkålen i små bitar. Fräs hacket tillsammans med tomatpurén i olivolja i en ganska liten panna.

Slå på riset och fräs tills det mesta av vätskan är absorberad. Slå sedan på 2,5 dl vin och ge det ett kraftigt uppkok.

Späd sedan med varm fiskbuljong lite i taget. Riset skall koka ihop under ca 15-20 minuter. Tydliga anvisningar brukar finnas på risets förpackning. Fortsätt att spä med buljong så att det hela tiden precis täcker riset.

När riset är nästan klart, öppna burken med musslorna. Häll musslorna och vätskan i risotton. Vänd runt så att allt blir varmt. Hacka ner körvel, krydda med cayennepeppar, pressa över 1 lime och smaka av med lite, lite salt om inte fiskbuljongen gett tillräcklig sälta.

Glöm nu inte att risotton skall ha tuggmotstånd, men vara riktigt krämig. 😉

Smaklig måltid vänner!

//FZ

Du kanske också gillar