Veckans vintips
Hej vänner, här kommer ett friskt och fruktigt vintips. Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc (2712) är en citrusblommig historia som kräver sin syra i vad ni än tänker servera till. Jag valde att göra en risotto med ärtor och skinka där jag syrade upp med mycket citron. Hela anrättningen med vin och mat balanserade perfekt ihop. Mycket glädjande.
Vinet kostar 89 riksdaler och ni kan så klart läsa mer om vinet på systembolagets hemsida. Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc
Risotto med ärtor & pancetta
4 portioner
Arborioris till er alla fyra
100 g pancetta el fint bacon
200 g frysa gröna ärtor
5 – 6 dl oxbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 liten bunt färsk persilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
I kockens glas: Just det ovan nämnda vinet…
I kockens öra: Mark Knopfler – So Far From The Clyde
Börja med att koka upp er buljong med ärtorna i. Skär pancettan i små, små bitar.
Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Låt även pancettabitarna njuta lökens sällskap i pannan. Tillsätt sedan vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.
Späd sedan med buljong(och ärtor), ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…
Hacka persiljan fint, strö den över risotton och vänd runt.
Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att riva ner en väldans massa parmesan.
Pressa över rikligt med citron, smaka av med salt & peppar.
Glatt liv till er alla!
//Frederik
patrik
Det vinet har jag provat det är RIKTIGT gott!!!www.sportochspelkocken.se
lyxlagat
Eller hur, grymt bra. Blir en till snart… 🙂
//F