Västerbottenspaj till kräftskivan

Västerbottenspaj Lyxlagat Frederik Zäll Sikrom Löjrom

Västerbottenspaj serveras traditionsenligt med rödlök och rom. Jag har valt sikrom eftersom svärmor fiskar sik och lämnar det underbara ätliga till mig, det vill säga hela fiskarna. Som ni kanske vet sedan tidigare så är rommen väldigt salt från första början så se till att skölja den väl. Smaka av den och skölj till det smakar precis så salt och gott som ni vill ha den!

Västerbottenspaj

Pajform ca 26 cm i diameter

Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
Fyllningen:
4 dl mjölk
2 dl grädde
375 g riven västerbottensost
6 ägg
Salt och nymald svartpeppar
Serveras med rödlök, rom & gräddfil
I kockens glas: Zeunerts Merke  (nr 1471) – Sverige
I kockens öra: Elton John – Are you ready for love 

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt och kylskåpskallt smör med händerna. Nypa smöret tills allt är väl blandat. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajfom och låt den sedan vila i kylen i 45 minuter.

Sätt ugnen på 200°C och grädde det välkylda pajskalet i cirka 10-15 minuter. Ta ut pajskalet och sänk ugnens temperatur till 150°C.

Nu ska fyllningen skapas. Koka upp mjölken och grädden, ta kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Rör om tills osten smält helt. Vispa upp äggen lätt och vänd därefter ned dem i ostblandningen. Krydda lätt med salt och peppar.

Grädda pajen i 45 minuter och låt den sedan svalna om så önskas. Pajen kan mycket väl ätas varm om så önskas, men jag personligen föredrar den sval. Lite finhackad rödlök, sikrom, en klick gräddfil och en löjligt god pils i glaset och denna middag kommer att bli ett enda stort glädjekalas!

Du kanske också gillar