Tortiera di patate e funghi
Godsaker på mitt italienska buffébord fortsätter att publiceras här på livsnjutarbloggen. Här har vi ett perfekt tillskott som serveras varm och smakrik. Ypperligt supergott helt enkelt! 🙂
Tortiera di patate e funghi
Gratinerad potatis och svamp
4 portioner
800 g potatis
500 g färska champinjoner
1 citron
1 bunt bladpersilja
10 salviablad
100 g Pecorino Sardo Maturo DOP
1 dl ströbröd
Salt, svartpeppar & olivolja
I kockens glas: Langhe Nebbiolo Pio Cesare (nr 7306
I kockens öra: Jovanotti – Per te
Skala potatisarna och skär dem i ca 3 mm tjocka skivor. Rensa svampen och skär av den nedersta delen av foten. Skär svampen i 5mm tjocka skivor. Lägg svampskivorna i en skål och pressa bums över hela citronen.
Riv pecorinon grovt, strimla persiljan och salviabladen. Blanda ost, örter och ströbröd med salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175°C. Olja in en ugnsfast form noga och varva sedan potatis, svamp och ostblandningen. Även lite olivolja på varje lager gör gott.
Grädda skapelsen i 60 minuter tills potatisen är klar. Ha koll så att inte det bränns vid. Täck över med lite folie om så är fallet.
Glädje!
//Frederik