Strömming, strömming, strömming
God onsdag kära vänner,
Har ni tänkt på hur enkelt, billigt och otroligt gott det är att tillreda och äta strömming? Jag hade inte riktigt förstått det, men beslöt att i rollen som kokboksförfattare undersöka saken närmre. Jag tror jag betalade cirka 40kr för 600 g rensad strömming. Det är lyxmat för en billig peng det! Klipp bort ryggfenan, sen är det bara att börja skapa.
Här kommer lite tips;
———
Senapspanerad strömming
Salta filéernas köttsida lätt. Pensla stark & grov svensk senap på filéernas båda sidor. Vänd dem sedan i en blandning av rågmjöl och ströbröd. Stek strömmingarna krispiga i smör och servera med färskpotatis.
———
Grillad strömming
Lägg filéerna i en påse med kallpressad rapsolja, citron och havssalt. Låt marinera i kylen i minst en timme. Grilla dem sedan högt upp på grillen med skinnsidan nedåt tills skinnet börjar svartna och få små bubblor. Servera i pitabröd med kokt, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och en klick gräddfil.
———
Gremolatafylld strömmingslåda
Sätt ugnen på 175°C. Gör en gremolata genom att blanda citronzest, finhackad persilja, pressad vitlök och lite citronsaft. Lägg ut alla strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt. Salta och peppra lätt. Klicka på gremolata på varje filé och rulla sedan ihop dem. Lägg dem bredvid varandra i en ugnsform och baka av i ugnen i 20 minuter. Mixa under tiden en halv kruka basilika med lite citronsaft och 1 dl rapsolja med en stavmixer. Servera sedan de varma strömmingarna med örtoljan och ugnsbakade potatisklyftor.
Njut för tusan, NJUT! 😀
//Frederik
Lina
Hej! Javisst är strömming underbart! Här kommer mitt favoritrecept: hacka/mosa en liten ask ansjovisfileer och en kruka persilja, blanda ihop. Panera hälften av fileerna, bara skinnsidan, med grovt mjöl och lägg med skinnet ner i ugnssäker form eller på tallrik om de ska stekas i panna. Bred ut fyllningen på fileerna. Panera andra hälften, också bara skinnsidan, och lägg ihop två och två ”mage mot mage”. Stek ca 10 min, vänd och sen 5 min till, i varm panna eller i 200 graders ugn. Gott!