Sotad Salmalax

Dags för syrliga och friska smaker i min värld. Julstök, nyår och skidsemester har bjudit på mycket löjligt läckert och gott, men nu är det som sagt att friska upp mig själv med lätt och delikat mat. Denna rätt på salmalax är så löjeväckande god att jag inte riktigt fattar att jag inte äter det varje dag, haha! 🙂

Idag ska jag på knivsliparkurs på Viking Sun, därefter har jag ett intressant möte över en finfin sushi innan jag drar till Putte på 4Sound för att hämta ut Eskobar’s nya piano som skall med på vår stundande turné. Ytterligare en mycket underhållande och kreativ dag. Glädjelivet är här!!! Kika gärna på reklamfilmen för Eskobar’s kommande Danska turnédatum, ni finner den här>>

I kockens glas: Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588)
I kockens öra: Roy Orbison – Crying

sotad lax, sotad salmalax, salmalax, fisk, fiskrätt, lätt fiskrätt, nyttig fiskrätt, god fisk, norsk fisk, lax, frederik zäll, lyxlagat

SOTAD LIMESYRAD SALMALAX

4 förrätt/lunchportioner
500 g salmalax
4 limefrukter
1 röd chili, hyfsat het
1 bananschalottenlök
2 salladslökar
10 cm gurka
5 stora tomater
1 näve grovt hackad koriander
2 mogna avokados
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar

Kockens vin passar även till maten idag. En riktig höjdare må jag säga. Dessutom till en bra peng. 109 riksdaler vill saftörsbolaget ha för denna butelj. Kocken serveras även en magiskt bra låt. Roy Orbison dominerar totalt i denna tunga och fantastiskt dramatiska låt. Glädjeliv vänner!

Nu till själva maten;

Skär den underbart ljuvliga laxen i kuber om cirka 3 x 3 centimeter. Lägg kuberna i dubbla fryspåsar och pressa över all juice från limefrukterna. Se till att fisken är väl täckt av juicen. Förslut påsen och lägg den svalt. Vänd då och då. Cirka 1 timme är lagom.

Koka upp rikligt med vatten. Skär ett kryss i varje tomat och förväll dem i 30 sekunder. Ta upp tomaterna och dra av skalet. Skär tomaterna i båtar och släng bort de vattniga kärnhusen.

Kärna ur chilifrukten och skär den i fina strimlor. Skär gurkan finfint. Skala och skär bananschalottenlöken i tunna, tunna skivor. Skär ävensalladslökarna i fina skivor.

Dela era avokados och kärna ur dem. Gröp ur fina bitar och lägg på tallrikarna. Fortsätt montera med bananschalottenlök, salladslök, chili, tomatfiléer och gurka. Droppa över olivolja och strö över flingsalt och svartpeppar.

Lägg upp era laxbitar på ett fat och bränn hastigt av dem med en brûléebrännare runt om. Lägg de sotade bitarna på tallrikarna och toppa med koriandern och lite extra flingsalt.

Njutning, njutning!

Du kanske också gillar

  1. Marlene

    Tack för en trevlig lunch, även om den inte blev över en finfin sushi 🙂