Knivslipning & Kokbok

Igår hamnade jag mitt i en knivslipningsskola på Vikingsun vilket ju så klart var helt grymt kul, spännande och lärorikt. Stort tack vänner för att jag fick deltaga vill jag säga.

knivslipning, vikingsun, porsche, chroma, type 301, frederik zäåll, lyxlagat

Efter att ha fyllt min hjärna med kunskaper och åtminstone lite, lite knivslipningsteknink så skulle det införskaffas en ny kniv vilket var den egentliga anledningen till att jag på besök. Min nya, käraste ägodel är nu hemma. Hemma i mitt kök… Tjohooo!!!!!

hakata, santoku, porschekniv, kockkniv, bästa kniven, type 301, chroma, frederik zäll, lyxlagatEn Hakata Santoku från Chroma, en regionell variant på klassisk kockkniv i det japanska köket. Perfekt balanserad, smidig och helt ljuvlig att hantera. Har invigt den med en rejäl session i köket nu på morgonen. Jag är nämligen i slutskedet av en kokbok som släpps i höst. Temat på denna bok är åter grytor, men det är en helt och hållet ny bok, fylld med kött, fisk, fågel, grönt och så vidare. Allt tillagat i olika sorters grytor. Lergrytor, gjutjärnsgrytor, dutch ovens, utomhus, på grillen, i ugnen, på spisen… Ja, ni fattar. Haha!! 🙂

Här får ni en liten förhandstitt på vad vi ska äta till middag i kväll;

fläskben, lergryta, frederik zäll, lyxlagat

En rejäl pjäs fläskben med salvia, honung, vitlök, soja och rosépeppar på toppen. Potatis, morot, rödlök och brysselkål där under. I eftermiddag åker den in i ugnen för sista provlagningen. Känner mig inte så värst orolig faktiskt, haha!! Längtar!!!

Hörrni vänner, så klart slänger jag in ett finfint recept nu när vi ändå snackar om grytor. Detta recept är från min förra bok om grytor. Boken finner ni här, receptet nedan;

I kockens glas: Founders Centennial IPA
I kockens öra: Mark Knopfler – Back to Tupelo

Glöm inte bort era drömmar! Lyssna på Mr Knopfler i denna grymma låt – ”You can still be Marlon Brando or the king och rock ’n’ roll!” 🙂

kalkon, kalkonbröst, lergryta, frederik zäll, lyxlagat

KALKONFILÉ I MARSALA & KANTARELLSKUM

4 portioner

600 g kalkonfilé
Salt & svartpeppar
Smör
Såsen:
1 msk smör
2 schalottenlökar
50 g färska trattkantareller
1 solovitlök
½ msk vetemjöl
1 dl marsala
1 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning hönsbuljong
1 msk honung
5 kvistar persilja
Salt & svartpeppar

Blötlägg grytan i 30 minuter och fixa till såsen.

Hetta upp smöret i en såskastrull. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem i smöret utan att det tar färg. Tillsätt svampen och den pressade vitlöken. Från i cirka tre minuter och pudra sedan över mjölet. Vänd runt och låt det fortsätta i den heta pannan i ytterligare en minut eller två. Slå på Marsala, grädde, vatten och smula i buljongtärningen. Koka upp och tillsätt honungen. Smaka av med en liten nypa salt och peppar. Lägg i persiljekvistarna hela och dra kastrullen från värmen. Låt såsen svalna.

Salta och peppra kalkonfiléerna runt om och bryn dem i en stekpanna med en liten klick smör. Lägg filéerna i botten på grytan och slå på såsen. Täck med lock och ställ i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt stå i 90 minuter.

Lyft ur filéerna och håll dem varma i folie. Sila såsen och släng persiljestjälkarna. Lägg tillbaka hälften av svampen i såsen och mixa den sedan hårt med en mixerstav tills den blir riktigt skummig och fin. Lägg upp filéerna och skeda över det löjligt goda skummet. Strö över de hela svamparna och servera bums.

Servera gärna med smörslungad potatis och en klick portvinsgelé.

 

Du kanske också gillar