Grillad älgbiff på Alla Hjärtans Dag
Ja, då var det alltså dags för Alla Hjärtans Dag. Se till att bjuda er käresta/käraste på middag. Det tycker jag är det mest romantiska man kan göra. Herrar… Glöm inte blommorna bara, haha!! 🙂
Idag har jag telefonmöte med skivbolaget rörande Eskobars kommande turné. Inledningsvis gör vi tre gig i Danmark, är ni i närheten så utgår jag från att ni tar er dit!! Se ett klipp med datum osv här>>. Innan mötet drar igång ska jag dock skriva ett kapitel på min Drakbok, del II som är tänkt att släppas i höst. Såg igår att del I, Drakarnas Land – Rubinmyntet, nu finns upplagd på Adlibris. Släpps i mars/april… Sjukt spännande!!! Det ska också filas lite på tidsplaner, ingredienser och annat när det gäller mitt kommande öl. Vill ni läsa mer om det så kika in på Expressen här>>
Fyll nu helgen med romantik och ta hand om varandra!! 🙂
I kockens glas: Côtes-du-Rhône (2011)
I kockens öra: Edith Piaf – L’Hymne à l’amour
GRILLAD ÄLGBIFF, RÖSTI & SUVERÄN RÖDVINSSÅS MED GRAPEFRUKT
4 portioner
Köttet & såsen
4 st tjocka biffar älginnanlår á 200g
1 msk rapsolja
5 dl rött vin
4 schalottenlökar
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
Salt & nymald svartpeppar
Socker
1 dl crème fraiche
½ Grapefrukt
Mörk maizena
Rösti
10 Potatisar
3 gula knipplökar
2 msk färsk, hackad persilja
4 dl Västerbottenost
Smör
Salt & peppar
Marinera biffarna i olja, vin, finhackad schalottenlök, hackad persilja och gräslök, lagerblad, krossade pepparkorn och salt. Lägg svalt över natten.
Testa gärna detta grymt goda boxvin som är riktigt smakrikt och kraftfullt. Chris Isaak i bakgrunden sätter stämningen. Sätt ugnen på 150°C.
Skala potatisarna och riv dem grovt. Riv även knipplöken fint. Blanda samman potatis, riven ost, lök, salt, peppar och persilja.
Hetta upp smör i en stor stekpanna och stek potatisblandningen under omrörning i ca 10 minuter. Platta till kakan lätt och stek ca 5 minuter på varje sida under lock. Ställ sedan hela stekpannan med lock i ugnens nedre del.
Lägg köttet i en kastrull, häll över marinaden och ge det hela ett hastigt uppkok. Ta upp biffarna och halstra dem i en het grillpanna. Lägg biffarna i en ugnsform och baka klart i ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt marinaden koka vidare. Salta och peppra en aning och strö över en nypa socker. Sjud i ca fem minuter. Sila såsen och rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa över en halv grapefrukt och red sedan av med mörk maizena. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med salt, peppar och socker.
Servera de grillade biffarna med den goda röstin, gärna lite krispiga, vackra primörer och ringla över lite grapedoftande rödvinssås.