Sill & snaps
Hej på er alla glada läsare! Jag har varit ute i den omåttligt vackra skärgården i en vecka och samlat inspiration och bilder inför min bok som släpps nästa vår. Ämnet är bland annat sill och snaps och därför tyckte jag det kunde passa med ett sådant inlägg just denna dag då jag har återvänt till land och sjöbenen behöver en liten stärkande tår. Haha! 🙂
Sillinläggningar finns det hur mycket som helst av och god snaps likaså. Jag har här valt att krydda min ena sill med fransk senap och den andra med den klassiska 1-2-3-lagen.
För att göra en inlagd sill använder man sig av just den sistnämnda lagen. 1 del 12% ättika, 2 delar strösocker och 3 delar vatten. Koka upp lagen med 2 lagerblad, 10 kryddpepparkorn och en fint skivad rödlök. Låt lagen svalna. Skölj under tiden av inläggningssill som finns att köpa på burk i de flesta livsmedelsbutiker och skär filéerna sedan i fina munsbitar. Varva sillbitar med rödlöken, lagerblad och pepparkorn i en ren glasburk. Slå på den kalla lagen, täck med tätslutande lock och låt stå i kylskåp i två dygn innan servering. Overklig glädje!
Till det testades en Snälleröds ekologiska snapsar som finns i ett otroligt fint litet kit systembolaget.
Lite Taube på det så har ni en sommarglädje som inte kan jämföras med mycket annat. 🙂
Martina
Visst hör sill och färskpotatis sommaren till, vi ska smaska på Klädesholmens sill idag!