Quiche Lorraine & Julklappstips

quiche lorraine

Testa lite nyheter på julbordet. Jag dukade upp till buffé för några veckor sedan och bjöd då dessa ljuvliga små kreationer som är tagna ur Danyel Couets bok Paris som är en av de bästa kokböckerna jag kommit över. Fantastiska bilder och mycket inspirerande helhet. Det är ett givet julklappstips för den matintresserade!

Quiche Lorraine

4 små portionspajer

1 purjolök
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
150 g rökt sidfläsk i bit
150 g lagrad ost, Gruyère
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen muskot
Salt
Smördeg
I kockens glas: Bath Ales Festivity (nr 1562)
I kockens öra: Traveling Wilburys – Maxine

Herr Couet gör sin egen deg, men jag köpte istället färdig smördeg vilket fungerade utmärkt.

Sätt ugnen på 200°C. Denna ale (Bath Ale) är engelsk njutning på flaska. Kostar en slant, men den är värd vartenda öre. Återkommer med recension på årets julöl inom kort.

Kavla ut degen tunt och skär ut bitar stora nog för att täcka era 4 små pajformar och deras kanter. Klä formarna med degen och nagga kanterna. Täck över kanterna med ugnsfolie och förgrädda pajskalen i ca 10 minuter. Ta ut formarna och ta bort folien.

Tvätta purjolöken noga och skiva den sedan tunt. Lägg den i en kastrull med smör och vin och sjud i ca 30 minuter tills löken är helt mjuk.

Skär bort svålen & fettet från fläsket. Hacka fettet, släng svålen. Lägg själva köttet åt sidan så länge.

Fördela nu purjolök, hackat fläskfett och riven ost i pajformarna.

Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt, peppar och muskot. Häll äggstanningen i pajformarna och grädda sedan i ugnen i 8-10 minuter.

Skär fläskköttet i tunna små bitar och stek knaprigt. Strö fläsket över de färdiga pajerna.

Voila!

Detta är en ganska liten, men stadig paj. Den vinbrässerade purjolöken smakar gudomligt. Testa för sjutton! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Susanna B.

    Hej Frederik. På tal om kokböcker – är det sant att du jobbar på en själv? I så fall, när och var kommer den ut?

  2. frederik

    Jajamen! Den är nästan klar och släpps i Maj 2009 på förlaget Grenadine. 🙂
    //F