Nu kör vi! Julgodis, Glögg & Julöl Del 1

Fudge

Då har det börjat på allvar. En heldag i köket med kokboksjobb och därefter satte jag igång med julgodiset. Det är fest på skutan ikväll och jag tjänstgör så klart i byssan… 🙂

Till julpysslandet rekommenderas:

I kockens glas: God, god glögg (Se nedan)
I kockens öra: Elvis – If every day was like christmas time

Först och främst kommer här ett finfint recept på fudge med chokladöverdrag som finns att finna med en hel del riktigt bra godisrecept i boken Julgodis.

Gräddfudge med chokladöverdrag

Ca 70-80 bitar

5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad

En termometer är ett måste.

Klä en form 20x20cm med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde & sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning på svag värme.

Låt sedan koka tills temperaturen uppnått 115°C. Det tar tid, ca 20 – 40 minuter. Färgen skall bli kolalik som på bilden nedan.

Fudgekok

Dra sedan kastrullen av värmen och låt svalna i 5 minuter. Rör sedan ner vaniljsockret omsorgsfullt med en träsked. Rör i ca 5 minuter och slå över smeten i formen. Jämna till den och låt svalna.

Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna något och bre den sen över fudgen. Låt stå svalt tills den stelnat. Skär kuber och förvara svalt i en lufttät burk. Yummy!
—–

Recension Julöl del 1

Hittills har jag prövat tre av årets digra utbud av julöl.

Meantime Winter Time Winter Warmer (nr 11316)
Denna engelska ale kommer från det kreativa bryggeriet Meantime Brewing. En mycket mörk ale som doftar bränd karamell, lakrits & choklad och bjuder tydligt av smakerna malt, kaffe och bränd choklad.
Mitt betyg 3 av 5

Bath Ales Festivity (nr 1562)
Denna ale kommer från Bath Ales i England och är min klara favorit hittills. Den har en vacker mörk ton, doftar sött likt mumma med en snudd av vanilj. Smaken är överraskande besk om man tänker på doften, men det är gott. Mycket gott. Kavring, svagdricka & choklad.
Mitt betyg 4 av 5

Nisse Julöl  (nr 11377)
Nisse kommer från Gamla Slottskällans Bryggeri som gör mycket riktigt fin dryck, men denna är inte så värst bra. Ljus bärnsten i färgen, doftar tydlig malt & krydda och smakar ganska blaskigt. Toner av apelsin, humle och kryddor. Slottskällan gör även ölet Tomte som jag inte har testat ännu (i år), men förra året var det min klara favorit så jag hoppas på en glädjande upplevelse inom kort.
Mitt betyg 2 av 5
—–

Min goda, goda glögg

Glöggbas

2 flaskor rött vin
2 dl vaniljvodka
20 g hela kanelstänger (ca 8 stycken)
1 bit ingefära (stor som en tumme typ)
ca 30 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
2 pomeransskal
4 dl strösocker

Ta fram en ren glasburk och lägg ner skalad ingefära, lätt brutna kanelstänger, nejlikor, kardemumma & pommerans. Slå på 2 dl vaniljvodka, sätt på locket och låt dra i ett dygn.

Sila bort kryddorna, slå över i en vacker kastrull. Tänd vedspisen och ställ på kastrullen. (ok, det fungerar med en vanlig spis oxå, men det blir inte lika mysigt!)

Vedspis

Slå på vinet och sockret. Rör tills sockret lösts upp och glöggen blivit riktigt het.

Servera rykande varm med mandel och russin.

God 5e december mina kära vänner!

//Tomten

Du kanske också gillar

  1. Susanna B.

    Hej Frederik. Jag har aldrig gjort egen glögg men det kanske blir ett försök i år! Jag har introducerat glögg till mina amerikanska grannar och dem verkar gilla det. Min mamma gjorde vitglöggs martinis förra året. Det var otroligt gott! Kan rekommenderas. Vad anser du vara det bästa tilltugget till glögg. Snälla, säg inte pepparkakor…

  2. frederik

    Hej Susanna,

    Jag tycker i allmänhet att ost är det bästa tilltugget till glögg. Du ville inte höra talas om pepparkakor, men har du provat en pepparkaka med en rejäl skiva blåmögelost till glöggen? Rekommenderas varmt!
    Annars kan jag tipsa om Päron- & vaniljmarinerad västerbottenost;
    1 vaniljstång
    1 dl strösocker
    1 dl vatten
    1 dl päronlikör
    100 g ost i bitar
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker och vaniljen ( skal och frön) och låt koka i 10 minuter.
    Dra av värmen och låt svalna. Tillsätt päronlikör, slå lagen över osten och låt dra i minst 30 minuter.
    Servera på ett tunt, tunt knäckebröd eller flatbröd med en lika tunn skiva päron. 🙂

  3. Susanna B.

    Ok. Tack för tipset med ost. Jag kan nog inte få tag i Västerbottenost här men jag antar att jag kan testa med Jarlsberg?

  4. frederik

    Självklart kan du använda annan ost. Se bara till att den är ganska hård och ganska stark. Godast så. 😉
    //F

  5. Daniel

    Härligt med julgodis jag gör så mycket julgodis nu på Operakällaren att det snart sprutar ur öronen på mig. Jag bloggar om julgodis nu också så alla får lite enkla och härliga recept. Ha det så gott mvh Daniel

  6. frederik

    Visst är det väl härligt. Gissar att du gör något större mängder än jag… 🙂
    Må väl!
    //F