Julbordets sillar
Då var det så dags för min viktigaste gäst till jul, nämligen sillen. Jag äter mig alltid mätt redan vid sillbordet, men det gör inte så mycket. Det är ju det ööööverlägset godaste som finns. Magi, ren magi!!
Nedan följer ett helt gäng riktigt finfina sillrecept som alla är tagna ur min kokbok om just sillar. Vill ni köpa boken så kan ni göra det här>>.
I kockens glas: Svinninge Noël (egen brygd, klicka här för recept och mer info)
I kockens öra: Dean Martin – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
KRYDDSILL
1 burk inläggningssill, 420g
1 dl 12% Winborgs ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk salt
20 kryddpepparkorn
ca 1 msk rosépepparkorn
3 lagerblad
2 tsk mald ingefära
1 tsk hela nejlikor
1 stor gul lök
Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt sjuda i 2-3 minuter och häll sedan över lagen i en bunke för att svalna helt.
Skölj sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den fint.
Blanda kryddpeppar, rosépeppar, ingefära och nejlikor i en mortel och krossa kryddorna lite lätt.
Varva rivna lagerblad med sill, lök och kryddblandning i en glasburk och häll till sist över den kalla lagen. Låt dra i 2 dygn i kylskåp innan servering.
—
SKÅNSK SENAPSSILL
1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil
Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.
Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, socker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.
Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.
—
HUSFRUSILL
250 g matjesfiléer
2 msk chilisauce
1 dl lättmajonäs
½ dl gräddfil
1 liten gul lök
1 litet knippe färsk dill
1 dl cornichoner och syltlökar, grovt hackade
Nymald svartpeppar
Skala och hacka löken finfint och skär dillen precis lika finfint.
Skölj sillen och torka av den med hushållspapper. Skär filéerna i bitar.
Blanda chilisauce, majonäs, gräddfil med finhackad lök, dill och grovt hackade cornichoner och syltlökar. Krydda med svartpeppar och blanda väl.
Sist men inte minst ska givetvis sillen ner i blandningen. Blanda återigen väl, men gör det mycket försiktigt.
Täck med lock och låt glädjen dra i två dygn i kylskåp.
Helt otroligt, otroligt gott!
—
CURRY- & ÄPPELSILL
1 pkt 5-minuterssill
0,5 msk gul curry
1 litet vackert sött äpple
1,5 dl gräddfil
0,5 msk söt och vackert flytande honung
1 knivsudd salt & några stänk vatten
Skala äpplet och skär det i små, små tärningar. Hetta upp en stekpanna och fräs äppelbitarna lätt tillsammans med curry och några stänk vatten. 1-2 teskedar blir nog bra. Äpplena ska inte brynas utan snarare bara mjukas upp och blandas med den underbara curryn.
Låt godiset i stekpannan svalna helt.
Rör samman curryäppelbitarna med gräddfilen och flytande honung.
Skölj sillen, låt den rinna av och skär den i bitar. Vänd varsamt ner dem i röran och häll det hela i en burk med lock. Låt dra i kylen några timmar tills servering.
—
LÖKSILL
1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad
Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.
Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.
Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.
Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.
Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!
—
LIME- & PEPPARROTSSILL
1 pkt 5-minuterssill
1 burk cantadou färskost med smak av pepparrot
1 dl lätt crème fraiche
1 lime, zest & juice
½ tsk salt
1 msk flytande honung
2 tsk riven färsk pepparrot
Denna weissbier tycker jag passar perfekt eftersom man kan ana lime I bade smak och doft. Klockrent till den limesyrliga sillens tillredande. Grymt fin låt ocksp, men det är inte så konstigt när Mr Simon står för verket.
Blanda allt förutom sillen till en slät smet. Skär sillen i små goda bitar och vänd varsamt ned bitarna i pepparrotssmeten.
Serveras direkt om så önskas, men mår också mycket bra av att dra några timmar.