Frederik’s Leverpastej

God dan före dan kära läsare!

Jajamensan, en riktigt fin hemmagjord leverpastej sitter som en smäck på julbordet. Enkelt som tusan och både kul och välsmakande, stor njutning utlovas för den som gillar pastej och paté. Dessutom så känns det riktigt bra i hjärtat att få ställa fram en hemmagjord pastej till jul. Hoppas ni testar vänner!

I kockens glas: Nisse Julöl (11377)
I kockens öra: Pavarotti – Ave Maria

leverpastej, lever, pastej, paté, leverpaté, pastejtårta, ugnsbakad pastej, vattenbad, kycklinglever, julmat, julbord, julbordet, hemmagjord pastej, frederik zäll, lyxlagat, lantpastej, kycklingleverpastej, kycklingleverpaté

FREDERIK’S LEVERPASTEJ

300 g kycklinglever
1,8 dl grädde
2 msk cognac
50 g smör
1/4 solovitlök eller 1 vitlöksklyfta
3 ägg + 3 äggulor
1 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad körvel
4 – 5 skivor bacon
1 lagerblad

leverpastej, lever, pastej, paté, leverpaté, pastejtårta, ugnsbakad pastej, vattenbad, kycklinglever, julmat, julbord, julbordet, hemmagjord pastej, frederik zäll, lyxlagat, lantpastej, kycklingleverpastej, kycklingleverpaté

Sätt ugnen på180°C.

Hacka kycklinglevern grovt, skala och krossa vitlöksklyftan.

Mixa ägg och äggulor i en stor blender, tillsätt grädde och cognac Mixa till ljust fluff och tillsätt sedan salt, peppar, mejram och körvel. Låt mixern gå på låg fart och lägg i kycklinglevern och vitlöken, lite i taget. Mixa sedan allt till en slät puré.

Lägg först ett lagerblad i botten på en liten ugnsform. Klä sedan in en formen med baconskivor ovanpå lagerbladet, låt skivornas ändar hänga utanför formen. Häll pastejsmeten i formen och vik sedan in baconskivorna så att de ”omfamnar” smeten.

Ställ formen i ett vattenbad och ställ in det hela i ugnen. Låt bakas i 60 minuter. Täck sedan med lock eller folie och baka vidare i ca 20 minuter till en innertemperatur på 75°C.

När pastejen är klar, låt den bli ljummen under press. Stjälp sedan försiktigt ut den ur formen på en fat så att den hamnar uppochned och lagerbladet pryder toppen på er pastej. Lägg den under fortsatt press på ett fat och ställ i kylskåp tills den är kall. Servera på julbordet, folk lär bli impade! Håller en vecka i kylen om ni packar den väl.

GOD JUL KÄRA VÄNNER!!!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Gülay

    God jul och Gott nytt år Frederik.
    Nej nu får jag slita mig ifrån internet går och lagar god julmat -:)

  2. Adrian Kołodziej

    Doskonale!. Dziękuje Państwu. Zachęcam innych do zapoznania się z treścią artykułu. Mam pytaniedo Ciebie. Czekam na Twój kontakt.