Jansson på julbordet

IMG_0622

Igår åkte jag förbi detta hus. Det som syns på bilden är inte ens hälften av det som fanns på tomten. Helt otroligt vilket skådespel vissa fixar till. Jag blir överlycklig av denna tokiga pyntning. Bra gjort! Det är bara detta hus som kan konkurrera med min granne Roffe här på Djurgårdsvarvet. Jag ska försöka komma ihåg att ta en bild ikväll så kan ni jämföra! 🙂

Magnus Bergquist som har skrivit boken Cocktailguiden gästbloggar denna vecka på Grenadinebloggen. Kika gärna in där och läs Magnus anekdoter och minnen.

På flera håll har jag sökt information om varifrån namnet kommer på denna underbara skapelse. Källorna pekar på en operasångare vid namn Pelle Janzon som enligt utsago bjöd över vänner på middag för att sen inse att endast potatis, ansjovis och grädde fanns att tillgå. Sant eller ej. Gott som tusan!

Janssons

Janssons frestelse i Lergryta

600 g fast potatis
1 morot
2 gula lökar
2 burkar ansjovisfilé à 125 g
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk smör
ströbröd
svartpeppar
I kockens glas: Slottskällans Imperial Stout  2009 (nr 1355) Sverige
I kockens öra: Jussi Björling – O Helga Natt

Blötlägg er gryta i 30 minuter.

Imperial Stout smakar ljuvligt. Se till att den är tempererad till 8°C. För att hylla måltidens skapare lyssnar vi idag till fantastisk svensk sång.

Skala och skär potatis och morot i smala stänger. Skala och skiva löken tunt.

Smörj botten på er lergryta och varva sedan potatis, lök, morot och ansjovis. Salta och peppra varje lager, men var varsam med saltet då ansjovis bjuder fin sälta. Avsluta med ett lager potatis.

Blanda grädde och mjölk med lite svartpeppar och häll det jämt över Herr Jansson. Vill ni så är det riktigt gott att blanda ner en matsked ansjovisspad & ½ dl finhackad dill i gräddmjölken innan den hälls på. Vill man ha mindre ansjovis så går det givetvis bra med endast en burk.

Lägg på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen. Vrid på ugnen till 200°C och låt grytan stå inne i 50 minuter. Ta sedan av locket och strö över lite ströbröd. Låt sedan grytan stå utan lock i ytterligare 15 minuter.

Serveras med knäckebröd, en sexa brännevin & en välkyld pils!

Du kanske också gillar