Glädjande amuse-bouche
Nu drar jag till Mexico. Ska försöka blogga om både enchiladas, tortillas och El Maco. (Om jag ser honom)
Visst är det väl fånigt gott att få en liten amuse-bouche att smaska på. Jag älskar plockmat i alla dess former.
I måndags fyllde jag 33 och i söndags firade vi här på skutan med tjocka släkten. Vi bjöd på en liten minibuffé som verkar ha gått hem eftersom ingen annan gick hem förrän maten var slut.. 🙂
Bland annat så gjorde jag två olika sorters kanapéer.
Räkkanapéer med färskost och stenbitsrom
20 st
10 skivor formfranska
3 klyftor vitlök
5 msk rapsolja
1,5 dl färskost naturell
1/2 citron
1 burk röd stenbitsrom
40 st räkor
1 knippe dill
Svartpeppar & eventuellt lite salt
Några salladsblad
Tryck ut två runda bitar från varje skiva formbröd. Använd ett litet glas eller stansringar om du har sådana.
Hetta upp olja och lätt krossade vitlöksklyftor i en stekpanna. Stek de runda brödbitarna gyllene på båda sidor.
Blanda samman färskost, 1/3 dl hackad dill, 1/2 pressad citron, 2 msk stenbitsrom och smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt.
Skala räkorna. Lägg ut en bit av ett salladsblad på varje brödbit, klicka på lite färskost, lägg på 2 räkor, en liten klick rom och en liten dillvippa. Servera direkt.
Att börja bygga kanapéer med en bit salladsblad är bra för då håller sig brödet torrt istället för att gegga till sig.
Den andra varianten på kanapé var som följer;
Kronärtskockskanapéer med pepparrot- och dijonkräm
20 st
20 st hårda små kex
1 burk marinerad kronärtskocka
1,5 dl färskost naturell
3 msk färsk riven pepparrot
1 msk dijon
1/2 citron
10 cocktailtomater
Svartpeppar
Blanda samman färskost, riven pepparrot, dijon och smaka av med citron & nymald svartpeppar.
Skär 20 stycken småbitar av kronärtskocka och dela cocktailtomaterna i halvor.
Montera kanapéerna och servera direkt. Givetvis kan du välja mjukare botten, och givetvis kan du även montera dessa kanapéer med en bit salladsblad underst. 🙂
Smaklig buffé mina kära vänner!
Glöm inte att inspirera er med gott i glaset och ljuva toner.
I kockens glas: Samuel Adams Honey Porter (nr 1580)
I kockens öra: Sheryl Crow – Every day Is A Winding Road
//Frederik
maria
gratulerar i efterskott! tack för en inspirerande blogg
mia
ååh vilken bra blog du har, får jag tipsa om en sak?
haru sett true blood? en tvserie, så bra.
http://www.trueblood.se
pussheeej