Pepparkyckling med krämig murkelsås

Pastramikryddad kyckling

Tidig onsdagmorgon och jag ska iväg och simma. Jag är inte klok ibland. Innan dess kommer dock ett finfint tips på helgmiddag;

Nu ska ni få höra vilken makalöst god middag vi åt häromdagen. Jag kände mig inspirerad att skapa och satte hjärncellerna i bruk.

Vi hade en liten burk torkade murklor som svärmor hade plockat. Skall man använda dessa så kom ihåg att det krävs ca 2 timmars blötläggning och sedan dubbel förvällning 5 minuter åt gången med nytt och rent vatten varje gång. De är giftiga som bekant…

Njut denna middag till helgen med ett glas vin och din käraste på andra sidan bordet. 🙂

Pepparkyckling med palsternackspuré, murkelsås & smörfräst rödkål

2 portioner

Kycklingen
2 feta fina kycklingfiléer från välmående kycklingar
2 msk blandad peppar (rosépeppar, grönpeppar, cayennepeppar, ekrökt svartpeppar (el vanlig svartpeppar)
Lite smör till stekning

Palsternackspurén
6 palsternackor
1 liter hönsbuljong
1-2 dl mjölk

Rödkålen
1/4 rödkålshuvud
25 g smör

Murkelsåsen
1,5 dl torkade murklor
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1/2 citron
Salt och svartpeppar

Tomater är gott att servera till
I kockens glas: Bedarö Bitter  (nr 1410)
I kockens öra: Saint-Saëns – Symphony No 3

Börja med att lägga murklorna i blöt i minst 2 timmar.

Skär kycklingfiléerna på längden till två smala bitar. Bind upp dem hårt med steksnöre så att de blir fint cylinderformade.

Mortla alla pepparsorter hårt. Lägg ut pepparmixen på ett fat och vänd runt kycklingen i den. Salta lätt runt om och täck över med plastfolie. Låt vila i 30 minuter.

Sätt ugnen på 100°C och avnjut en Bedarö Bitter till de dramatiska tonerna av Saint-Saëns. Jag vill kasta mig runt i köket likt råttan i Ratatouille när jag hör denna underbara kompositörs verk.

Heta upp litesmör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form och stek klart den i ugnen. Den är klar när den nått en innertemperatur av 70°C.

Under tiden kycklingen sakta steks klart i ugnen så skall purén tillagas. Koka upp en liter kycklingbuljong och skala och koka palsternackorna mjuka. Pressa dem och tillsätt lite mjölk tills du uppnått önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Sötman skall vara tydlig. Förstärk den gärna med lite honung.

Nu till såsen. Slå av vattnet och skölj murklorna väl. Hacka murklorna grovt. Koka upp nytt vatten i en kastrull och förväll svampen i 5 minuter. Slå bort vatten, koka upp nytt och förväll ytterligare i fem minuter.

Hetta upp 2 msk smör i en såskastrull och fräs schalottenlöken och svampen i ca 7-8 minuter.

Slå på grädden, vinet och pressa i en halv citron. Smaka av med salt & peppar.

Strimla rödkålen och stek den i några minuter i smör i en het stekpanna.

Servera härligheten med några fina tomater.

Imorgon åker jag till Mexico. Ska göra mitt bästa för att blogga som en galning där borta, men vet inte vilken tillgång jag har till dator. Vi får väl se…

Stor köksglädje önskas er alla! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anna

    låter ju supersmarrigt 🙂 måste dock fråga; vet du om det finns murklor på burk man kan använda och om det blir ungefär lika gott som egenplockade? det finns ju kantareller på burk. har ju inte sån tur att ha tillgång till färska murklor.

  2. frederik

    Hej,

    Du kan definitivt använda murklor på burk. Smaken blir kanske inte exakt densamma, men fortfarande mycket god. Instruktioner finns att följa på burken. 🙂
    //F