Budapestbakelse är gudomligt

Budapest

Sista receptet ur min senaste bok Lyxlagat Sött & Gott för denna gång. Vill ni läsa mer så kan boken gladeligen inhandlas på de flesta affärer både i verkligheten och i webbens magiska låtsashet… 🙂

Frederiks recept
Daniels kommentar: Det går lika bra att använda hallon eller jordgubbar istället för mandariner.

Jag vet, jag vet. Det är ju tokigt att dricka en belgare när vi befinner oss i Ungern, men ungersk ölkultur idag är inte alls så spännande och välutvecklad som till exempel den belgiska. Maredsous 8 är dessutom en magiskt god dryck i en magiskt snygg flaska. Jag har även sökt bra ungersk musik, men inte själv hittat något som tilltalar. Är det någon där ute som har bättre koll så hör gärna av er till mig med goda tips. Gällande både öl och musik …

Budapestbakelse

8–10 bakelser

Botten:
3 äggvitor
2 dl socker
2 msk maizena
2 msk marsánsåspulver
75 g malda hasselnötter
Fyllningen:
1½ dl grädde
1 msk single malt whisky (alternativt en god konjak)
1 burk konserverade mandarinklyftor, ca 300 gram
Garneringen:
mörk choklad
florsocker
I konditorns glas: Maredsous 8  (nr 1496) – Belgien
I konditorns öra: The Police – Every Little Thing

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa äggvitorna riktigt hårt så de fastnar i skålen, även om du vänder den uppochned. Tillsätt därefter sockret, lite i taget under konstant vispande. Vänd ner maizena, malda hasselnötter och marsán – utan att vispa bort luften. Använd istället en slickepott eller träslev och vänd försiktigt runt ingredienserna tills smeten är väl blandad.

När smeten är sammansatt, ta fram en bakplåtspappers-försedd plåt. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Sätt in plåten i ugnen och sätt er timer på 20 minuter. Gott om tid för en ljuvlig dryck alltså! Njutning!

Ta ut plåten och låt skapelsen svalna i några minuter. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå den bakade kakan och stjälp upp den på bordet så att den ligger uppochned. Lyft därefter bort det övre bakplåtspapperet.

Lägg de konserverade mandarinklyftorna på lite hushållspapper så de får rinna av. Vispa grädden och tillsätt konjak. Bred ut grädden på den fina tårtbottnen och placera ut en lagom mängd mandarinklyftor.

Rulla nu försiktigt ihop hela bakverket till en tjock och fin stubbe.

Pudra den med florsocker och ringla över smält choklad som garnering. Ta-da!

Du kanske också gillar

 1. Sussi

  Hej!
  Detta är min favorit i ”tårt/bakelse” världen!! Men jag spritsar ut smeten i remsor så har man automatiskt ”gångjärn” när man ska rulla ihop härligheten.
  Tack för en trevlig blogg
  Sussi

 2. Tina

  20 minuter är för lång tid i ugnen, den blev stenhård efter 17.
  Tjocklek och storlek på ”skapelsen” när man brer ut den hade varit suveränt att skriva med.
  Och så överdriv mängden grädda rejält, blev bara ett tunt täcke.