Grekiskt doftande helbakad kyckling

Helgrillad-kyckling

Det finns ett bra trick för att helgrilla kyckling utan att bränna vid den och samtidigt ge den en finfin smak. Ta en tom läskburk, bänd upp öppningen lite och fyll den med till exempel citroner och örter. Trä sedan kycklingen ”över” burken och ställ burken på grillen (med lock) med kycklingen hängandes strax ovanför gallret. På så vis får den mycket ljuvliga smaker från burkens inre och den riskerar inte att brännas.Denna kyckling är dock bakad i ugnen, men receptet är ursprungligen från min kokbok Lyxlagat på grillen. Jag tillagade denna overkligt goda kyckling alldeles nyligen, men eftersom vädret var väldigt blött så valde jag alltså ugnen. 200°C i cirka 1 – 1,5 timmar, helt beroende på ugn, kycklingens storlek osv. Testa med stektermometer, kycklingen ska ha en innertemperatur på ca 80°C.

Helgrillad Citronkyckling

4 portioner

1 hel, stor kyckling
2 citroner
5 solovitlökar
1 rejält knippe färsk oregano
2 msk vetemjöl
1 kg fast potatis
2 msk flytande honung
3 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
Olivolja
Flingsalt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Santorini Assyrtiko 2008 (nr 94548)
I kocken öra: Orfeas Peridis – Klefti Erota

Testa denna finfina gäst på saftörsbolaget. Passar helt suveränt till denna citrondoftande kökstid. Vacker musik bjuds också. En riktigt fin och inspirerande visa.

Nu till själva receptet. Skölj kycklingen och ta ut eventuella inälvor. Torka den på ut- och insidan. Zesta citronerna och blanda zesten med finhackad oregano, salt och peppar. Rubba in kycklingen med blandningen både ut- och invändigt. Strö över vetemjölet. Skär tre vitlökar i mindre bitar och dela citronerna i klyftor. Fyll kycklingen med glädjen, men spara några klyftor citron till senare.

Skala och klyfta potatisarna. Ringla över olja, honung,  strö över flingsalt och peppra väl.

Tänd grillen och fixa sedan tzatzikin. (Eller sätt ugnen på 200°C) Skala gurkan och skär den i små fina tärningar. Pressa de 2 kvarvarande vitlökarna och blanda samman med yoghurten och gurktärningarna. Rör ner några matskedar olivolja, någon nypa salt och lite pressad citron. Smaka av. Gott? Bra, låt vila övertäckt i rumstemperatur.

Grilla kycklingen antingen på burk som beskrivits ovan eller gör som följer;

Täck grillgallret med två lager folie och pensla med olja. Grilla kycklingen och potatisklyftorna därpå. När allt gott fått fin färg så skall det gå klart på indirekt värme, så se till att maten läggs bredvid grillens direkta värmekälla, under lock.

(Eller lägg kycklingen på ett galler i ugnen och ställ en långpanna under som droppskydd.)

Gissningsvis tar det cirka 90 minuter. Kolla innertemperaturen på kycklingen för att vara säker. 80-85°C ska den vara när den helgrillas.

Servera sedan detta underbara verk en glad sommarkväll tillsammans med tzatziki och en kripsig grönsallad med söta tomater.

Väl mött på min andra blogg.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Matpolisen

    Det ser ju onekligen väldigt gott ut!