Musselrisotto vid Rävsund
Jag tänkte givetvis inte bara skriva om de italienska recept som tillkom under sommaren. Det blir en serie inlägg som blandas med nya vardagslyxiga upplevelser och givetvis en dagboksliknande receptsamling från vår magiska båtsemester som gav mig, Marie & Elvis 20 dygn på Lillbåten.
Dagens recept är taget från en av våra sista dagar på semestern då vi redan vänd fören mot syd och börjat puttra hemåt igen. En liten visit på Siaröfortet som är en spännande och kul upplevelse var egentligen det sista vi skulle göra innan vi åkte till hemmahamnen, men efter många dygn av underbar semester och ingen direkt stress att komma hem till så beslöt sällskapet att stanna ute ytterligare en natt.
Vi gick ut i farleden och tog oss tillbaka norrut någon distans för att söka upp den välskyddade naturhamnen vid Rävsund. Endast västliga vindar tar sig in där och vi hade inte vind från något håll alls när vi la till och hoppade ner i plurret. Ljuvligt.
Tomatrisotto med musslor och vitt vin
2 portioner
1 fänkål
1 burk musslor 250g
2 msk tomatpuré
2 schalottenlök
2 klyftor vitlök
2 portioner avorioris
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
5 dl vitt vin (2,5 dl till maten och 2,5 dl till kocken)
1 knippe körvel
2 krm cayennepeppar
salt
1 lime
olivolja
Det är inte säkert att all buljong kommer till användning. Det avgör du själv genom att välja hur krämig du vill ha den. Förbered 5 dl buljong så har du garanterat så att det räcker…
Koka upp vattnet med buljongtärningen och håll den varm. Under tiden vattnet kokar upp finns det utrymme för att förbereda resten av maten, men stressa inte för guds skull. Ta en sipp av vinet istället. Får jag föreslå en Fontana Candida Frascati? Kanske serverad tillsammans med Elvis – If I Can Dream
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Ansa och skär fänkålen i små bitar. Fräs hacket tillsammans med tomatpurén i olivolja i en ganska liten panna.
Slå på riset och fräs tills det mesta av vätskan är absorberad. Slå sedan på 2,5 dl vin och ge det ett kraftigt uppkok.
Späd sedan med varm fiskbuljong lite i taget. Riset skall koka ihop under ca 15-20 minuter. Tydliga anvisningar brukar finnas på risets förpackning. Fortsätt att spä med buljong så att det hela tiden precis täcker riset.
När riset är nästan klart, öppna burken med musslorna. Häll musslorna och vätskan i risotton. Vänd runt så att allt blir varmt. Hacka ner körvel, krydda med cayennepeppar, pressa över 1 lime och smaka av med lite, lite salt om inte fiskbuljongen gett tillräcklig sälta.
Glöm nu inte att risotton skall ha tuggmotstånd, men vara riktigt krämig.
Smaklig måltid vänner!
//FZ