Gösfilé med persikosalsa och örtkräm

Gösfilé med persikosalsa och örtkräm

Jag längtar efter kokt potatis sa min lilla fru. Då ska hon få det tänkte jag. 🙂

En underbar, smakrik rätt som jag rekommenderar er alla. Ett glas vitt vin till kocken kommer göra susen det lovar jag. Klockrent passande vin en julikväll som denna är Marqués de Riscal (nr 6001).

Jag hade fryst Alaska Pollock i frysen som jag använde istället för gös. Färsk gös är definitivt ett bättre alternativ vill jag lova.

Gösfilé på spenatbädd med persikosalsa, örtkräm och kokt potatis

2 portioner

4 fina, färska gösfiléer á ca 150g
500 g färskpotatis
200g bladspenat
5 klyftor vitlök
2 st röd chili
2 st persikor
1/2 gurka
1 citron
1/2 dl hackade örter (salvia, gräslök, timjan kanske…)
2 dl crème fraiche lätt
1 dl olivolja
flingsalt och peppar

Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med 1 dl olivolja och 1 msk pressad citron. Smutta på ditt vin efter att du tvättat bort vitlökslukten från fingrarna.

Visste ni att aluminium tar bort vitlöksdoften från händerna. Det finns en speciell ”tvål” att köpa eller så fungerar det med andra föremål av aluminium. Tvätta händerna med aluminium och kallt vatten…

Koka upp lättsaltat vatten till potatisen. Pensla fiskfiléerna med en del av vitlöksoljan. Salta och peppra lätt.

Skär persika och gurka i små tärningar. Kärna ur och finhacka chili. Skiva salladslöken tunt. Blanda ihop salsan, salta lätt, addera ca 1/2 msk citronsaft och 1/2 msk olivolja. Vänd runt försiktigt och ställ i kylen tills servering. Blir bättre desto längre den står…

Finhacka dina färska örter, vänd ner i créme fraiche, pressa lite citron, salta och peppra lätt. Vänd runt och ställ i kylen.

Skala och koka potatisen mjuk. Låt ånga av under lock.

Droppa i lite vitlöksolja i en stekpanna. Hetta upp och fräs den sköljda bladspenaten.

Grilla fisken i en het grillpanna. Ca 3 minuter på varje sida beroende på tjocklek. När den är vit rakt igenom är den klar. Pensla med ytterligare lite vitlöksolja när fisken är färdiggrillad.

Lägg fisken på spenatbädden. Potatis runt om och persikosalsa på toppen. Klicka ut lite örtkräm runt om och lägg på en citronklyfta. Friskt, underbart, superduper!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. Anna

    men vad gott det ser ut, det här måste jag prova i helgen. har tyvärr inte en man som kan laga sådan här kalasmat till mig så jag får helt enkelt göra det själv 🙂