Rökiga hamburgare från Allt om mat

Rökiga hamburgare från Allt om mat

Det är inte ofta jag grillar hamburgare. Jag förknippar hamburgare med snabbmat och då är det ju allt annat än Lyxlagat, men oj vad gott det kan vara om man gör det på riktigt.

Läste ett recept i Allt om mat Sommarspecial 2008 som jag var tvungen att testa. Givetvis lite omgjort efter mina smaklökars önskningar…

4 stycken

Rökiga hamburgare
600g nötfärs
1/2 paket bacon
1 tsk salt
1 tsk liquid smoke
1 st röd chili

Glace
1 dl ketchup sockerfri
1 msk äppelcidervinäger
1,5 msk muscovadosocker
4 tsk Dijon
1/2 tsk liquid smoke
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk Jack Daniels Whisky

Tänd grillen och ta dig ett glas Jack Daniels om det faller dig i smaken. För min del så funkar bourbon endast i matlagning, så jag öppnar en kall Mariestads istället.

Blanda samman ingridienserna till glacen. Smaka av med salt och peppar. Hälften skall användas som glace och hälften serveras till hamburgarna vid servering.

Skär bacon i småbitar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ihop färs, bacon, salt, chili och liquid smoke. Forma till fyra hamburgare.

Pensla hamburgarna med glace och grilla dem enligt smak och tycke.

Vi åt dessa fantastiska hamburgare med Maries hembakta hamburgerbröd med vallmofrö, grönsallad plockad direkt från våra odlingar på fördäck, skivad gul lök och tomat. Istället för ketchup används den andra hälften av glacen.

Supergott vill jag lova!

//FZ

Du kanske också gillar