Vintergrillad lax med dill & äpple

God tisdag!

Idag är det bryggeriarbete för Herr Zäll. Svinninge Ölkompani har bråda dagar just nu och det är med stooor glädje jag kämpar och ligger i kan jag lova! 🙂

Jag är också i slutskedet av en av mina kommande böcker, en av de sista bilderna ska plåtas idag och givetvis testätas. Tror det kommer sitta som en smäck. Boken handlar om amerikansk snabbmat, men hur man faktiskt tillagar den på bästa tänkbara sätt och utan att det ska behöva gå fort alls. Njutbar mat tillagad i lugn och ro, men mat som är känd som något snabbt man slafsar i sig i all hast. Glädjebok!! Hahah! 🙂

Jag tänkte att jag skulle tjata vidare på er att grilla året runt, så jag droppar här ett helt grymt bra recept på en lax som smakar fräscht, ljuvligt och friskt och som jag tillagade för några dagar sedan. Dessutom en ruskigt bra IPA till damen eller herren som ska stå ute vid grillen till kvälls. Ta med er telefonen ut o lira Jerkas Vintersaga samtidigt så lovar jag att det är magi och inget annat!!

I kockens glas: Epic Armageddon IPA (1523)
I kockens öra: Jerry Williams – Vintersaga

GRILLAD LAX MED DILL, ÄPPLE & PEPPARROT
Bönsallad

2 portioner

Laxen
400 g laxsida med skinn
rapsolja
dill
pepparrot
1 äpple
citron
salt & vitpeppar
Bönsallad
200 g brytbönor
200 g kokta kidneybönor
200 g sugar snaps
2 msk dijon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
5 msk rapsolja
1 lite finhackad schalottenlök
körvel & bladpersilja
salt & svartpeppar
Serveras med ett gott bröd

Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Tillsätt ett litet foliepaket med rökträ, äpple, al eller körsbär.

Smöra en grillform med rapsolja. Salta och peppra fisken på båda sidorna. Sota hela köttsidan av laxen med en brûléebrännare till fin färg.

grillad lax. sotad lax, frederik zäll, lyxlagat, weber

Lägg sedan på dill, riven pepparrot & citronzest.

grillad lax. sotad lax, frederik zäll, lyxlagat, weber, äpple, pepparrot, dill

Lägg i formen med skinnet nedåt och lägg på skivat äpple.

Lägg i formen med skinnet nedåt.

Grilla fisken i formen på direkt värme till en­ innertemperatur av 45°C. Det tar några minuter. Pressa över ytterligare citron.

Lägg i formen med skinnet nedåt.

Blanchera brytbönorna och sugar snaps hastigt. Kyl snabbt. Skölj kidneybönorna.

Blanda ingredienserna till dressingen med finhackad schalottenlök, smaka av med salt och peppar. Vänd bönorna i dressingen, riv ned bitar av persilja och körvel.­­

krämig bönsallad, lax, grillad lax, weber, frederik zäll, lyxlagat

Servera laxen med den krämiga bönsalladen, nybakt bröd och ett riktigt gott vitt vin.

Löjligt gott!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar