Kroppkakor, Drakar & Galapremiär
Snö… Den vräker ner utanför mitt fönster och jag har just kommit hem från förskolan där två lyckliga barn lämnats av efter att deras far kämpat dem dit på snowracern, haha! Vad gör man inte liksom! 😉
Igår satt jag i ”möte” med min käre vän Joacim Brunnberg och gick igenom nya Eskobarplattan och även en setlist inför den stundande akustiska turnén. Joacim kommer att spela trummor med oss live vilket är grymt kul eftersom både jag och Daniel känt Jocke sedan barnsben. Det tog lite tid innan vi fick jobba ihop bara. Typ 40 år, haha!
Idag har jag författande på schemat. Det är mycket spännande för min del med min ungdomsroman som ju släpps i mars/april. Införsäljningen börjar inom kort och boken går till tryck inom några veckor. Glädje!! Det är ju faktiskt del 1 i en trilogi så det gäller verkligen att ligga på för min egen del med del 2 nu. Varje dag som inte är fullbokad så drar jag iväg till mitt lilla skrivarhörn för att leta mig vidare i den fantastiskt inspirerande världen där mina två barhjältar befinner sig, Drakarnas Land alltså.
På söndag ska hela familjen iväg på galapremiär för nya Disneyfilmen Big Hero 6. Såg ni klippet på julafton? Jag tyckte den verkade helt sjukt kul så jag har stora förhoppningar där och det har även mina barn kan jag meddela. Återkommer med en mycket oproffsig recension framöver…
Nu tänkte jag att jag skulle inspirera er lite. Kroppkakor – klockrent recept – mäktigt bra öl & gryyym musik. Varsågoda! 😉
I kockens glas: To Øl Sort Mælk (11732)
I kockens öra: Frank Sinatra – Witchcraft
Sooooft musik och riktigt spännande öl. Läs mer om ölet på bryggeriets hemsida>> Stor njutning utlovas, nu är det dags för lite matlagning i lugn och ro!
KROPPKAKOR
Rårörda lingon och skirat smör
4 portioner
700 g mjölig potatis, nyligen kokta, skalade & fortfarande varma
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv, inköpt i Färila på väg upp till Skellefteå
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
smör
Rör ihop lingon och socker tills det slutar knastra. Ställ i rumstemperatur tills servering.
Pressa potatisarna i en bunke. Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Blanda ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till en smidig deg.
Skär falukorven från Färila och fläsket i små, små bitar. Hacka löken finfint och blanda både kött och lök med krossad kryddpeppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs det hela till fin färg. Lägg åt sidan.
Åter till potatisdegen. Rulla till en 5 – 6 centimeter tjock korv. Skär 3 centimeter tjocka skivor. Ta en skiva, tryck en liten grop med tummen mitt i och fyll med korv- och fläskfräset. Vik över deg så att kroppkakan försluts. Forma därefter kakan till en boll. Gör klart alla kroppkakorna, men spara gärna lite korvfräs till servering.
Smält rejäl bit smör i en kastrull utan att det tar färg. Ställ åt sidan och låt dra i två minuter. Smöret är nu skiktat. Häll försiktigt av den klara delen i en såssnipa och släng resten.
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Lyft ur med hålslev och servera direkt med de rårörda lingonen och det skirade smöret.
Elva
Oj! Kroppkakor har jag inte ätit på många år, men nu inspirerade du mig till att laga det igen. Har du provat att skiva kokta, kalla kroppkakor och steka dem gyllene i smör? Serveras lämpligen med rårörda lingon eller sylt. 🙂
Frederik Zäll
Hej Elva, glädje. Givetvis!! Jag brukar alltid göra några extra så att man har till morgondagen. Delade, smörstekta kroppkakor är ju bland det godaste som finns! 🙂
//Frederik